Sofia restaurant week превръща София в популярна кулинарна дестинация за любители от близо и далеч

Снимка: restaurantweek.bg

Свежа салата, разноцветни сирена, ароматни предястия, месо от дивеч, неустоими десерти и галещо небцето качествено вино са само малка част от гозбите и напитките, които ви очакват на Sofia restaurant week в столицата. Седмицата на ресторантите е в България за втори път и вече набира изключителна популярност, както сред българите, така и сред чужденците. Като типичен представител на зодия Tелец, нямаше как да не се изкуша от блазнещите гурме предложения в тристепенното меню, което предлагат ресторантите, участващи в изложението. Още подробности за вкусната седмица научаваме от организаторите Николай Коев и англичанката Кристин Милнер, която ни изненадва с познанията си по български език:

СнимкаТази година има 17 нови ресторанта, които не участваха в предното издание – 2016 г. Интересът, които отчитаме в момента, е доста по-голям от миналата година. Вече имаме около 2 хил. резервации. Участват 25 ресторанта и всеки от тях предлага 2 сет менюта с поне 3 ястия. Предлагаме ви цялостно кулинарно изживяване, а цената е фиксирана от самото начало. Помагаме ви да откриете нови заведения за вас и вашите приятели – казват организаторите.

По време на първото си издание Sofia restaurant week беше посетен от над 6000 човека, които имаха възможност да оценят селекцията от 25 ресторанта и техните интересни предложения. Домакини тази година ще бъдат едни от най-известните български шефове – Иван Манчев, Цветомир Николов, Петър Янков и още много други. В кои точки на света ще ни отведе седмицата на ресторантите в София разказва Кристин Милнер:

СнимкаТази година имаме 4 азиатски ресторанта. Има ресторанти от Близкия изток и разнородна европейска кухня. Всеки ресторант се  е старал да предлага разнообразно меню. Тук не можете да срещнете гозби, които всеки си готви вкъщи през седмицата. Един от ресторантите има ферма и всичко в менюто е собствено производство. Ставаме свидетели на много необичайни сосове и съставки. Разгледайте менюто и опитайте. Няма как да се обясни с думи.

Sofia restaurant week привлича изключително много чужденци в нашата страна, а благодарение на нискотарифните полети, всичко е много по-достъпно. Според организаторите на събитието, София е готова да се превърне в много популярна кулинарна дестинация, ето защо:

СнимкаДългосрочният ни план е да помогнем на София да стане по-известна кулинарна дестинация. Това е лесно с евтините полети от Европа. Разбира се, няма да се случи веднага, но този път сме ангажирали и няколко блогъра, които пишат за пътешествия на английски език. Техните блогове са популярни сред хората в Европа, търсещи интересни дестинации, които да посетят. Смятам, че следващото ни издание ще бъде посетено от още повече чужденци. – коментира Кристин.

СнимкаВ рамките на кулинарното изживяване се провежда и състезание между 10 ресторанта, които се борят в надпревара, кой ще приготви най-вкусното българско агнешко месо. Точно агнешкото месо и дивечът са нещата, които се струват най-интересни на чуждестранните посетители. А за в бъдеще?

Снимка„През есента ще се завърнем още по-мощно“, казва Николай Коев и ни кара да съжаляваме, че събитието продължава само една седмица. Очакваме с нетърпение скоро отново да погалим небцето си с невероятните вкусове, които предлага Sofia restaurant week.

Снимки: restaurantweek.bg


print Отпечатай
Още от рубриката

Малкото село Сейдол се радва на своето нестандартно училище

Да бъдеш новатор с нестандартни идеи по-скоро е пречка у нас, отколкото предимство, особено в закостенялата система на образованието. В големите градски училища новаторството най-често идва отвън, под формата на участие в проекти, семинари и състезания,..

публикувано на 23.05.17 в 10:15

По пътя на Ботевата чета: Козлодуй – Околчица

В далечната 1876 г., в нощта срещу 17 май, от румънския крайдунавски град Гюргево към изстрадалата от петвековно османско владичество България потегля чета от български емигранти. Начело е революционерът и поет Христо Ботев. Целта на четата е да..

публикувано на 22.05.17 в 13:53

Планината ни дава безпощадни уроци при излетите през пролетта

Много примамлива за излет и съботно-неделен отдих изглежда планината ни през пролетта. Без да сме я посетили си представяме, че тя много прилича на близкия парк с раззеленени дървета, цъфнали треви и песни на птиците над главите ни. Само белите снежни..

публикувано на 17.05.17 в 12:51