Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sofia restaurant week превръща София в популярна кулинарна дестинация за любители от близо и далеч

БНР Новини
Снимка: restaurantweek.bg

Свежа салата, разноцветни сирена, ароматни предястия, месо от дивеч, неустоими десерти и галещо небцето качествено вино са само малка част от гозбите и напитките, които ви очакват на Sofia restaurant week в столицата. Седмицата на ресторантите е в България за втори път и вече набира изключителна популярност, както сред българите, така и сред чужденците. Като типичен представител на зодия Tелец, нямаше как да не се изкуша от блазнещите гурме предложения в тристепенното меню, което предлагат ресторантите, участващи в изложението. Още подробности за вкусната седмица научаваме от организаторите Николай Коев и англичанката Кристин Милнер, която ни изненадва с познанията си по български език:

СнимкаТази година има 17 нови ресторанта, които не участваха в предното издание – 2016 г. Интересът, които отчитаме в момента, е доста по-голям от миналата година. Вече имаме около 2 хил. резервации. Участват 25 ресторанта и всеки от тях предлага 2 сет менюта с поне 3 ястия. Предлагаме ви цялостно кулинарно изживяване, а цената е фиксирана от самото начало. Помагаме ви да откриете нови заведения за вас и вашите приятели – казват организаторите.

По време на първото си издание Sofia restaurant week беше посетен от над 6000 човека, които имаха възможност да оценят селекцията от 25 ресторанта и техните интересни предложения. Домакини тази година ще бъдат едни от най-известните български шефове – Иван Манчев, Цветомир Николов, Петър Янков и още много други. В кои точки на света ще ни отведе седмицата на ресторантите в София разказва Кристин Милнер:

СнимкаТази година имаме 4 азиатски ресторанта. Има ресторанти от Близкия изток и разнородна европейска кухня. Всеки ресторант се  е старал да предлага разнообразно меню. Тук не можете да срещнете гозби, които всеки си готви вкъщи през седмицата. Един от ресторантите има ферма и всичко в менюто е собствено производство. Ставаме свидетели на много необичайни сосове и съставки. Разгледайте менюто и опитайте. Няма как да се обясни с думи.

Sofia restaurant week привлича изключително много чужденци в нашата страна, а благодарение на нискотарифните полети, всичко е много по-достъпно. Според организаторите на събитието, София е готова да се превърне в много популярна кулинарна дестинация, ето защо:

СнимкаДългосрочният ни план е да помогнем на София да стане по-известна кулинарна дестинация. Това е лесно с евтините полети от Европа. Разбира се, няма да се случи веднага, но този път сме ангажирали и няколко блогъра, които пишат за пътешествия на английски език. Техните блогове са популярни сред хората в Европа, търсещи интересни дестинации, които да посетят. Смятам, че следващото ни издание ще бъде посетено от още повече чужденци. – коментира Кристин.

СнимкаВ рамките на кулинарното изживяване се провежда и състезание между 10 ресторанта, които се борят в надпревара, кой ще приготви най-вкусното българско агнешко месо. Точно агнешкото месо и дивечът са нещата, които се струват най-интересни на чуждестранните посетители. А за в бъдеще?

Снимка„През есента ще се завърнем още по-мощно“, казва Николай Коев и ни кара да съжаляваме, че събитието продължава само една седмица. Очакваме с нетърпение скоро отново да погалим небцето си с невероятните вкусове, които предлага Sofia restaurant week.

Снимки: restaurantweek.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40