Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт в памет на преподавателя по цигулка Петър Арнаудов

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Кристално огърлие” – най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци, беше присъдено посмъртно на Петър Арнаудов – дългогодишен преподавател по цигулка и заместник-директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Негови ученици дойдоха отдалече, за да участват в концерта, организиран по този повод в камерна зала „България”. Биляна Вучкова се върна за няколко часа от Берлин, от Гърция дойдоха двамата концертмайстори на Солунския държавен оркестър – Андонис Сусамоглу и Симос Папанас. Колегиален поздрав изпълни цигулковото дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов.




Петър Арнаудов беше добър изпълнител, но пътя му като педагог беше още по-важен – каза проф. Ангел Станков. – Шейсетте години, които той посвети, за да образова млади музиканти, ще станат тепърва обект на изследване от учените, които се занимават с историята на българската цигулкова школа.

Ангел Станков (ляво) и Йосиф РадионовПетър Арнаудов е роден през 1924 г. в София и е син на видния фолклорист акад. Михаил Арнаудов. Учил е цигулка при проф. Владимир Аврамов и проф. Петър Христосков. От 1988 г. до 1996 г. е преподавал в Солун, където в определен период живя и Ваня Миланова – неговата най-успешна ученичка, носителка на награди от конкурсите „Кралица Елизабет” (Белгия), „Паганини” (Италия) и „Чайковски” (Русия).

Всички, които са познавали Петър Арнаудов, си спомнят един усмихнат и позитивен човек. Въпреки, че е бил строг, никога не е потискал учениците си, които в много случаи са прекарали над 10 години в неговото обкръжение и се чувстват благодарни за принципите, на които ги е научил.

Симос ПапанасУченик съм на Петър Арнаудов, за него мога да кажа, че беше човекът, заради когото станах музикант – споделя Симос Папанас. – Ролята му в живота ми е много важна не само като учител. Когато той дойде в Гърция, ние бяхме деца и не разбирахме колко е велик, но той ни прегърна като баща и единственото, което поиска от нас, беше да бъдем добри ученици и хора. През целия ми живот, особено когато се готвя за концерти, чувам гласа на Петър Арнаудов. Спомням си всичките му съвети, той ме изгради като личност и ми промени живота.




Андонис СусамоглуКазвам се Антонис Сусамоглу и също съм концертмайстор в Солунския Държавен Оркестър. И аз бях ученик на Петър Арнаудов в Солун, един град, който има дългогодишни връзки със София в сферата на музикалното образование, благодарение на една плеяда от преподаватели, между които Петър Арнаудов се открояваше със своята методичност и търпение. Той успяваше да ни накара да повярваме, че следващите ни стъпки ще бъдат лесни и ни помагаше да си стъпим на краката. Това е най-важното, което ми е останало от него.

Александър Иванов (цигулка), Теодора Атанасова (виолончело), Симеон Златков (пиано)В края на концерта чухме Александър Иванов, един от най-младите ученици на Петър Арнаудов, който заедно с виолончелистката Теодора Атанасова и пианиста Симеон Златков изпълни „Елегично трио” от Рахманинов.

Снимките са предоставени от организаторите на концерта




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05