Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на военната индустрия в България се подобрява

Снимка: БГНЕС

През изтеклата седмица стана известно, че държавните дружества в българската военна промишленост подобряват своите резултатите. В. „Капитал“ акцентира, че това се дължи най-вече на военните конфликти в райони, които са основни пазари за българските производители на специална продукция. Частните компании от сектора още не са публикували отчетите си за 2016-а и началото на тази година, но вестникът допуска, че и техните резултати ще са подобни, защото същите фактори влияят и на тях. Най-големият държавен производител във военната индустрия – предприятието Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот, допреди няколко години беше на ръба на фалита, а през 2016 г. е повишило приходите си четири пъти. Освен че отчита значително увеличение на приходите и печалбата през миналата година, предприятието е наело и над 1000 нови работници, а ако се съди по тройното увеличение на разходите за материали, поръчките му значително са нараснали. Основни пазари на ВМЗ са Близкият изток, Индия, Северна Африка, бившите социалистически държави и бившите съветски републики. Държавното търговското предприятие "Кинтекс" възвръща добрите си позиции в Индия, увеличава експорта за Алжир и поддържа ключовите си позиции в Етиопия. Заради получаването на някои забавени плащания от миналото, приходите на „Кинтекс“ през първото тримесечие на тази година са по-високи от тези за цялата 2016-а. Значително увеличаване на приходите за миналата и тази година отчита също производителят на полицейски и военни изделия НИТИ – Казанлък. Във връзка с резултатите на това дружество „Капитал“ добавя, че бумът във военното производство през последните години е изострил конкуренцията му с частния производител „Арсенал“ за наемане на работници и е довел до предлагане по-високи възнаграждения. Информацията на „Капитал“ за доброто състояние на държавния сектор във военната индустрия съвпадна с многозначителни изявления на някои членове на новото правителство. Във връзка с намеренията на правителството приватизацията в България да бъде спряна, министърът на финансите Владислав Горанов увери, правителство ще управлява държавните дружества от Военнопромишления комплекс така, че те да реализират по-високи резултати, а вицепремиерът Томислав Дончев добави, че ще се използват всички шансове за допълнително развитие на отбранителната индустрия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25