Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на военната индустрия в България се подобрява

Снимка: БГНЕС

През изтеклата седмица стана известно, че държавните дружества в българската военна промишленост подобряват своите резултатите. В. „Капитал“ акцентира, че това се дължи най-вече на военните конфликти в райони, които са основни пазари за българските производители на специална продукция. Частните компании от сектора още не са публикували отчетите си за 2016-а и началото на тази година, но вестникът допуска, че и техните резултати ще са подобни, защото същите фактори влияят и на тях. Най-големият държавен производител във военната индустрия – предприятието Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот, допреди няколко години беше на ръба на фалита, а през 2016 г. е повишило приходите си четири пъти. Освен че отчита значително увеличение на приходите и печалбата през миналата година, предприятието е наело и над 1000 нови работници, а ако се съди по тройното увеличение на разходите за материали, поръчките му значително са нараснали. Основни пазари на ВМЗ са Близкият изток, Индия, Северна Африка, бившите социалистически държави и бившите съветски републики. Държавното търговското предприятие "Кинтекс" възвръща добрите си позиции в Индия, увеличава експорта за Алжир и поддържа ключовите си позиции в Етиопия. Заради получаването на някои забавени плащания от миналото, приходите на „Кинтекс“ през първото тримесечие на тази година са по-високи от тези за цялата 2016-а. Значително увеличаване на приходите за миналата и тази година отчита също производителят на полицейски и военни изделия НИТИ – Казанлък. Във връзка с резултатите на това дружество „Капитал“ добавя, че бумът във военното производство през последните години е изострил конкуренцията му с частния производител „Арсенал“ за наемане на работници и е довел до предлагане по-високи възнаграждения. Информацията на „Капитал“ за доброто състояние на държавния сектор във военната индустрия съвпадна с многозначителни изявления на някои членове на новото правителство. Във връзка с намеренията на правителството приватизацията в България да бъде спряна, министърът на финансите Владислав Горанов увери, правителство ще управлява държавните дружества от Военнопромишления комплекс така, че те да реализират по-високи резултати, а вицепремиерът Томислав Дончев добави, че ще се използват всички шансове за допълнително развитие на отбранителната индустрия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00