Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудното и бавно сближаване на България с развития Запад

Сближава ли се или продължава да изостава България от развитите европейски страни? На този въпрос се опитва да даде отговор едно изследване на фондация „Отворено общество” и нейния „Индекс на настигането”, което беше публикувано тази седмица. Изследването измерва и класира постиженията на 35 страни в Европа – членки и кандидатки на Европейския съюз, по 47 индикатора, разделени в 4 категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление. България се нарежда на незавидното и непрестижно 29-о място в компанията на повечето страни от Балканския полуостров, били те членки на ЕС или все още не. В челото на класацията са северните и северозападните страни - Дания, Швеция, Люксембург и Холандия, следвани на малка дистанция от Финландия, Исландия, Германия, Австрия, Ирландия и Великобритания.

Заслужава да се види как България се представя в различните категории и какви са основните й проблеми.Въпреки че е най-бедната страна в Европейския съюз, България най-добре изглежда през призмата на икономическите показатели. Тя се нарежда на 27-а позиция, а по отношение на външния дълг е на престижното 3-то място на континента. Това е съвсем логично и напълно обяснимо на фона на икономическия ръст, регистриран през миналата година от над 3 процента. А разумната бюджетна политика и ограничаването на публичните разходи нямаше как да не доведат до дълг, който е под 30 на сто от БВП и не представлява никаква заплаха за страната.

България е 29-а по отношение на качеството на живота и на държавното управление. Това означава, че нещата тук не вървят добре след като сме в дъното на таблицата. Тази класация всъщност не казва нищо ново за страната, защото за българите това е всекидневие. Това се отнася както до материалното благосъстояние, така и до здравните услуги, образованието, транспортната и енергийната инфраструктура.

Неслучайно българите са на едно от последните места в една друга класация – тази за усещането за щастие. Вярно е, че те понякога прекаляват с песимизма си, но е вярно също така, че те получават най-ниските заплати в целия Евросъюз, че образованието е на много ниско равнище, че здравеопазването е в плачевно състояние, че българските пътища и автомагистрали са на равнището, на което тези пътни съоръжения в Европа са били в края на 60-те години на миналия век. Не трябва обаче да се подминава с пренебрежение фактът, че заплащането на труда в България се увеличава с най-бързи темпове в Европа, че средната класа става все по-многобройна и по редица показатели не отстъпва кой знае колко в сравнение с начина на живот и покупателната способност на тази част от обществото в останалите европейски страни. Най-нисък резултат страната ни записва при индикаторите „очаквана продължителност на живота" - предпоследното 34-о място, „корупция“ - 33-то място, „доверие в хората“ и „свобода на медиите“ - 30-о място.

Колкото и нерадостно да изглежда в момента съпоставянето на българите с останалите европейци, утешително е, че поне те вече не слизат надолу в различните класации, а постепенно вървят напред. Ръстът на БВП е постоянен, продължителността на живота се увеличава, образованието и здравеопазването се реформират, корупцията в публичния сектор става все по-нетолерирана от гражданите и правосъдието. Рано е обаче да се каже, че България скоро ще стане сравнима по условия на живот на по-развитите западни европейски държави. Изоставането е прекалено голямо, за да може за кратко време да бъде преодоляно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43