Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК очаква растеж на икономиката на България

Снимка: euobserver.com

Европейската комисия (ЕК) запази без промяна прогнозите си за растежа на българската икономика през тази и следващата година в своя т.нар. „пролетен” доклад, като в същото време очаква, че вътрешното потребление ще продължава да бъде основен генератор за растежа.

В новия доклад на Комисията се посочва, че реалният БВП на България нарасна силно през 2016-а година с 3,4% благодарение на добър нетен износ и на частното потребление в страната. В контраст с това през миналата година инвестициите се свиха с цели 4% главно поради по-слабо усвояване на европейските фондове.

За 2017-а година ЕК продължава да очаква, че българският БВП ще нарасне с 2,9%, след което да се забави слабо до 2,8% през 2018-а година, потвърждавайки по този начин своите „зимни” прогнози. Вътрешното търсене се очаква да остане основен мотор за растежа, като то ще бъде задвижвано най-вече от частното потребление и от прогнозираното подобряване на инвестициите на фона на ускорено усвояване на европейски фондове според програмния период на ЕС до 2020-а година.

ЕК също така посочва, че рисковете за икономическите перспективи на България са най-общо балансирани. Евентуално доста по-слабо от очакваното усвояване на европейските фондове може да навреди на инвестициите и на икономическия растеж. С оглед на отворения характер на нашата икономиката, по-слабо търсене на български стоки от основните търговски партньори, и по-специално от Европа, както и рязко повишение на петролните цени биха представлявали външни низходящи рискове за потвърдените прогнози на ЕК. В същото време рисковете за тези прогнози, но във възходяща посока, включват по-силно от очакваното потребителско доверие и по-бърз прогрес в необходимите реформи, което може да повиши допълнително реалните нива на икономически растеж.

По материали от печата




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05