Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК очаква растеж на икономиката на България

Снимка: euobserver.com

Европейската комисия (ЕК) запази без промяна прогнозите си за растежа на българската икономика през тази и следващата година в своя т.нар. „пролетен” доклад, като в същото време очаква, че вътрешното потребление ще продължава да бъде основен генератор за растежа.

В новия доклад на Комисията се посочва, че реалният БВП на България нарасна силно през 2016-а година с 3,4% благодарение на добър нетен износ и на частното потребление в страната. В контраст с това през миналата година инвестициите се свиха с цели 4% главно поради по-слабо усвояване на европейските фондове.

За 2017-а година ЕК продължава да очаква, че българският БВП ще нарасне с 2,9%, след което да се забави слабо до 2,8% през 2018-а година, потвърждавайки по този начин своите „зимни” прогнози. Вътрешното търсене се очаква да остане основен мотор за растежа, като то ще бъде задвижвано най-вече от частното потребление и от прогнозираното подобряване на инвестициите на фона на ускорено усвояване на европейски фондове според програмния период на ЕС до 2020-а година.

ЕК също така посочва, че рисковете за икономическите перспективи на България са най-общо балансирани. Евентуално доста по-слабо от очакваното усвояване на европейските фондове може да навреди на инвестициите и на икономическия растеж. С оглед на отворения характер на нашата икономиката, по-слабо търсене на български стоки от основните търговски партньори, и по-специално от Европа, както и рязко повишение на петролните цени биха представлявали външни низходящи рискове за потвърдените прогнози на ЕК. В същото време рисковете за тези прогнози, но във възходяща посока, включват по-силно от очакваното потребителско доверие и по-бърз прогрес в необходимите реформи, което може да повиши допълнително реалните нива на икономически растеж.

По материали от печата




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00