Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Андреева и Николай Пеев с втори успешен етно проект

Снимка: личен архив

Съчетанието родопски глас и китарен звън е нетипично за традиционното ни разбиране за фолклорно звучене. Но необичайното партньорство на Нели Андреева и Николай Пеев се радва на одобрение и успех, особено сред младите меломани. И във втория си албум „Джаста Праста“ дуетът  отново изненадва със смелите си импровизации и съвременни превъплъщения на народни и авторски песни – текст и композиции на Николай Пеев. Музика, която грабва със своята интимност, акварелна звучност, с идея за релакс в търсене на нови пътища в традицията от младите професионалисти.

Нели Андреева е емблематично име за родопския песенен стил със соловия си радио репертоар и като солистка на ансамбъл „Филип Кутев“. Гласът ѝ е звучал  от престижни концертни подиуми по света – Royal Albert Hall и Barbican Center – Лондон, Kennedy Center – Вашингтон, Symphony Hall – Осака, залата на ЮНЕСКО в Париж и др. Песента „Малка мома“, написана от нея и Георги Генов, буквално обиколи света. Тя звучи в саундтрака на филма „Колибри“ (с Джейсън Стейтъм в главната роля). А екип на японска телевизия засне двучасов филм с Нели, посветен на песента „Малка мома“, включен в рубриката „Световни звезди“. Певицата търси и нови модели за приобщаване на талантливи българчета към народната песен. Вокално студио „Нуша“ е последното й предизвикателство, което успешно реализира с помощта на Николай Пеев. Той е професионален музикант, завършил НМА „Панчо Владигеров“ със специалност класическа китара. Началото на творческия им дует с Нели Андреева започва през 2014 г. Още с първия си албум „Единствена“ печелят слушателското внимание, особено на клубните им концерти. С интерес се посрещна и най-новият им проект „Джаста Праста“.

Целият проект е плод на доста усилия и много опит в годините. Дадохме най-доброто от мен и Ники като музиканти и изпълнители – споделя Нели Андреева, а Николай продължава: Ние търсихме всичко да е прецизно и премерено в албума, за да получим удоволствието от това, което сме направили. Заглавието е от българска народна приказка за Цинтил Пиндил и Джаста Праста. Посланието свързваме с персонажа на Джаста Праста, една от двете дъщери, която била импулсивна, не довършвала нещата, но винаги се хвърляла със страст, каквото захване. В българския език „джаста-праста“ е израз, който употребяваме за набързо и некачествено свършена работа. Нашето послание е различно: хората, осъзнавайки своето несъвършенство и в стремежа за преодоляването му, да бъдат там, където искат да бъдат. И когато се обърнат назад,  да не съжаляват за пропуските си, да не се страхуват да опитват, да правят това, което искат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05