Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с най-големия си успех досега на „Евровизия”

БНР Новини
Снимка: eurovision.tv

Представителят на България Кристиан Костов стана втори на конкурса „Евровизия”, който тази година се проведе в Киев, Украйна. Песента, която изпълни 17-годишният младеж, се нарича Beautiful Mess. Тя е класирана на второ място и от публиката. Преди големия финал на „Евровизия“ Кристиан получи още две награди след гласуване на журналистите – за най-добри специални ефекти и най-добра сценична концепция и присъствие. Пълният брой точки, който може да постигне всеки участник, е 12. България получи този максимален вот от четири държавни журита. Пръв бе класиран Салвадор Собрал от Португалия  с неговото изпълнение на баладата Amar Pelos Dois.

Второто място, завоювано от Кристиан, е най-големият успех за страната ни на „Евровизия“. Първият пробив на този конкурс направиха през 2007 г. Елица Тодорова и Стоян Янкулов с песента „Вода“. В миналото издание Поли Генова се пребори за престижното четвърто място с изпълнението на „Ако любовта беше престъпление“. Известната ни певица беше и сред първите, които поздравиха Кристиан за високия резултат, който той постигна. Посъветвах го да се наслади на успеха си, това са неговите „три минути слава“ – казва тя в интервюта за българските медии.

Не бяха малко и критиките в българската преса и социалните мрежи срещу начина, по който се провежда „Евровизия“, качествата на песните и посоката, в която се развива музикалният вкус на автори, изпълнители и публика. Колкото до представянето на България, най-често задаваните въпроси бяха около произхода на песента (авторите са чужденци, текстът е на английски) и около произхода на Кристиан, който е само наполовина българин. Независимо от всичко, името на страната ни е сред победителите на голям песенен конкурс – това накратко пък е другата гледна точка.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10