Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Героите на знанието представени на седмия Софийски фестивал на науката

БНР Новини
Снимка: БТА

Седмото издание на Софийския фестивал на науката, който вече е част от календара с културни събития на Столичната община, се проведе за пръв път в своя нов дом – София Тех Парк. Младите учени и многобройната публика оползотвориха без прекъсване залите и парковото пространство на новооткрития технологичен център в София. В четирите фестивални дни на едно място се проведоха 65 лекции и дискусии, съпътствани от интерактивни експерименти и демонстрации на нови технологии, представени достъпно за деца и възрастни. Фестивалът се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерството на образованието и с участието на много от институтите в БАН.

Подбраните теми насочиха вниманието на публиката към технологичното предприемачество, тъмната вселена, разделителната линия между науката и религията и към съжителството на човечеството с пришълци от миналото, както се твърди за вирусите, че са попаднали при нас от Космоса.

СнимкаЧудният свят на науката завладя най-бързо съзнанието на детската аудитория. Малчуганите се надпреварваха да се докоснат до роботчето Роби, създадено, за да изпълнява малки услуги в домакинството. Тук направиха първите си опити да създадат свой макет с 3Dписалката, предоставена от младите инженери на Smart Fam Lab.

В истинска атракция се превърна саморъчно направен планетариум, оборудван с най-съвременни софтуерни технологии. Под купола влизаха деца и родители, за да се наслаждават на симулация на нощното небе над София. За Мирела Напетова – докторант в Института по астрономия към БАН, най-приятна е срещата с детската публика.

СнимкаПланетариумът е с изцяло отворен дизайн. В интернет може да се намерят инструкции, как може сами да си направите и да си закупите частите, за да си го сглобите. За целта са ви нужни само компютър, проектор и сферично огледало, което създава образа върху сферично изработен купол и това симулира нощното небе над нас. В момента в планетариума може да се види как се движат звездите, как изглежда небето всяка нощ от която и да е друга точка на света. Ние участваме за първа година във фестивала. За мое съжаление, хората, които влизат в планетариума, много често ни питат за зодиите, но трябва да ги разочароваме,че това не е наука, а псевдонаука. Радвам се, че идват много деца, те са любознателни. Често са чели за най-новите открития на NASA и задават въпроси, базирани на конкретни факти и данни. Те много се интересуват от други цивилизации, от планети извън Слънчевата система, както и от съзвездията,които могат да се наблюдават. Това е чарът на моята работа, ние изследваме най-важните философски въпроси, например – какъв е произходът на живота на Земята, как ще еволюира вселената, как ще се развива нашето Слънцеи искаме да открием евнтуално бъдещ дом за човешката цивилизация. Има английска мъдрост, която твърди „когато се чувстваш повален, погледни към звездите и ще видиш, че има надежда в големия свят.

СнимкаПроф Славчо Томов е ректор на Плевенския медицински университет. Той е убеден в силата на новите технологии, които слагат началото на нова ера в медицината. „Идва времето на новото човечество, но дали сме готови да го приемем?“ – пита ученият от световна величина. За студентите по медицина в Плевен е създаденЦентър за обучение по минимална инвазивна хирургия, а сега предстои оборудване на 3Dоперационна зала:

СнимкаНие обучаваме в интензивни курсове сертифицирани специалисти по роботизирана, минимално инвазивна хирургия – казва проф. Томов. Предстои да разширим този начин на обучение, тъй като то изисква специална база и специлана апаратура. Имаме виртуална и истинска операционна със съответните апаратури.Студентите оперират върху жива тъкан. Прасето е интубирано, то е живо и оперират върху него. От челата им тече пот, защото ситуацията е истинска. Предстои една от залите на университетския комуникационен център скоро да бъде превърната в 3D студио, като едно модерно кино. Само че студентите ще наблюдават с 3D очила в реално време операция, която ще се предава от операционна зала, отдалечена на километри разстояние. Така ще изучават анатомията на човешкото тяло на живо, в реални условия.

Снимки: БТА, Гергана Манчева и Софийски фестивал на науката




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30