Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Родна стряха“ приобщава българчетата в Торонто към българската култура

БНР Новини
Снимка: личен архив

Помните ли как в детството си нетърпеливо подавахте книжката, за да ви почетат приказки за далечни страни с чудновати истории, чрез които опознавахте света? За възпитаниците на Жени Попова такава далечна страна отвъд безчет планини, морета, та дори и океан, е България, където препуска на рогатия си кон юнакът със звезда на челото, а уж глуповатият селянин Петър с хитрост се измъква от всякакви заплетени ситуации. Жени живее със съпруга си в Торонто, Канада, от 10 години. Там се ражда детето й, а после на бял свят се появява и детската Академия за познание „Родна стряха“. Това е нейният принос в приобщаването на българчетата в Торонто към българската култура.




Снимка
Сега децата с вълнение се подготвят за посрещането на 24 май – Деня на българската просвета. На тържество, организирано от „Родна стряха“, те ще представят на свои връстници – румънчета, гърчета, русначета, драматизации на български народни приказки. Приказките са преведени на английски език от българските деца по специален проект – конкурс за превод на българска народна приказка, и ще бъдат издадени в книжка. Така децата не само опознават, но и популяризират богатството на българския фолклор. Дори да са с канадско гражданство, нашите деца трябва да чувстват своята принадлежност към българския род и да бъдат възпитавани в любов към България, убедена е Жени. За своята Академия за познание разказва:

Снимка

„Родна стряха“ е проект, насочен към българските дечица. Нашият учебен календар следва традиционния български календар. Целта ни е да запознаваме децата с обичаите, историята, културата и религията на нашата родина. Заниманията ни са организирани под формата на кръжоци, ателиета и куклен театър. На семинари за родители обсъждаме теми като тази как да помагаме на нашите многоезични деца в Канада да се развиват. В нашата провинция се говори английски, но много деца посещават училища с френски. Българският им е трети език. Най-силно се развива езикът на средата – английският. Следва френският, на който се обучават в училище. Наше задължение е да помогнем на родителите да поддържат българския език в семейството – обяснява Жени Попова.

Снимка
Нейната академия се ползва с популярност сред 25-хилядната българска общност в Торонто и околностите. Това оправдава огромната любов, всеотдайност и енергия, които Жени влага в своето начинание. За да присъстват, някои деца пътуват повече време, отколкото траят самите занятия. Решението за проекта не се ражда случайно:

Идеята никога не се е зараждала. Тя винаги е била вътре в мен. В България бях логопед. Завършила съм и психология. Винаги съм работила с деца. Когато дойдох тук, нямаше начин да не се занимавам с деца – това е всичко, което аз съм – твърди Жени. Мотивира я това, че:

Снимка
Тази работа учи възрастния да гледа на детето като личност и да се върне обратно в своето детство, а така също да се обърне към корените си, за да може да предаде своето познание на тези деца тук, в Канада. Те са изключително любопитни за нашата култура. Някои от тях не са стъпвали в България, заради огромните разстояния. Но те търсят връзката с родината.

Снимка
В Канада от години се отбелязва Европейският ден на езиците. Миналата година благодарение на Жени Попова и „Родна стряха“ България се включи в инициативата за първи път. Сега предстои още по-широко участие:

Тази година „Родна стряха“, освен че ще участва със собствено събитие, е поканена и в обща проява, организирана от Гьоте-институт в Торонто. В рамките на българското представяне през целия ден ще има 20-минутни обучителни сеанси по български език за канадци. Уроците ще водя аз. Разбира се, хората ще се запознаят с елементарни неща – как е на български „Здравей!“, „Как си?“. Това са игрови модели за възрастни, чрез които те ще научат интересни неща и за нашата култура. Българският език ще бъде представен наред с румънския и македонския – езиците на нашите съседи, които от години участват в това събитие. А ние ще имаме възможност да даваме уроци на канадците за първа година.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25