Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровци с фестивал за щастие

БНР Новини
Снимка: www.6fest.gabrovo.net

6Fest е Международен фестивал за градски изкуства и щастие, който надгражда силната карнавална и хумористична традиция на Габрово за превръщането на града в пространство за улични изкуства с карнавален, цирков и експериментален характер.

В края на май улиците на Габрово ще оживеят. Акробати, огньове, живи статуи, жонгльори на кокили и карнавални персонажи ще превърнат града  в място за смях и изкуства. Причината за това е Международният фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest, който ще продължи от 19 до 21 май. Събитието се провежда за пръв път. Негови организатори са сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ и Момчил Цонев – писател и журналист. Те са създатели на първата компютърна игра за Габрово, онлайн енциклопедията за града по модела на Уикипедия – Gabrovowiki и музикалния клип със заглавие „Щастливо Габрово”. Съществува неотменна връзка между щастието и изкуството в откритите градски пространства– твърди Момчил Цонев. – Разбрах го докато снимахме клипа, в който взеха участие 17 състава. От друга страна непрекъснато излиза информация, че страната ни е на едно от последните места по индекс на щастие и че е класифицирана като една от най-нещастните страни в света. Всичко това беше повод да се роди идеята за фестивала. Сдружението решава да се проведе по време на Традиционния карнавал на Габрово, който тази година е на 20 май и ще мине под мото „Да изкукуригаме от смях“. Карнавалът е нещо, което е дълбоко свързано с Габрово – казва Момчил Цонев и обяснява:

Форми на маскарадни забави има още от XIX век, по-късно придобиват вид на карнавални събития, а съвременният карнавал в този вид, в който го познаваме, е от 60-те години на миналия век. Това е една дълга традиция, в която Габрово е свикнало да вижда усмихнати маскарадно облечени хора по улиците през май. Месецът не е случаен – тогава е и празникът на града. Фестивалът и карнавалът на Габрово са по едно и също време, за да се даде възможност на туристическия поток и местните жители да получат по-голяма доза култура.

Организаторите обещават максимално разнообразие, в рамките на 3 дни фестивално щастие. Началото е в петък вечерта, когато Мим формация „Жар“ ще представи уличен карнавален пърфонманс пред Дома на хумора и сатирата. Това ще се случи точно преди откриването на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Съботният ден е ключов, защото съвпада и с Традиционния карнавал на Габрово. Посетителите ще имат възможността да видят карнавална работилница, пърформанс на жива статуя, хумористичен спектакъл, 3 циркови представления, карнавално шествие, концерт и светлинно представление. Участниците са от България, Белгия, Испания, Уругвай и Гърция – пояснява Момчил Цонев:

Ние подгряваме с цирковите изпълнения карнавалното шествие, което започва в 6 следобед. След него ще има концерт, а в полунощ е кулминацията за съботния ден със светлинното представление на „Цирк Де Ла Люлин“. Последно в програмата за събота е 3DMaping шоу, което ще бъде прожектирано върху фасадата на Общината на Габрово.

Момчил Цонев разкри, че не всички от участниците в съботния ден са обявени в програмата. Една част от тях ще останат като изненада за посетителите на 6Fest – казва той и продължава:

Карнавалното и фестивалното настроение на Габрово не свършва на 20 май. Още в ранните часове на 21-ви ще има циркова работилница на „Цирк Де Ла Люлин“. Предназначена е за младата аудитория – децата. Представянето й ще бъде в двора на Интерактивния музей на индустрията, което е едно от най-атрактивните места  в Габрово. В следобедните часове в града пристига Театърът на огъня и сенките Fireter. Това е българска формация с много международни участия, която ще подгрее с едно мобилно шоу с музикален магьосник. Той ще „готви“ музика. Как точно ще го прави, ще видят посетителите на фестивала. Вечерта ще има огнено представление на кокили. Доста е ефектно, защото артистите са облечени в специални костюми, разхождат се на кокили и всичко това е обгърнато в огън.

Организаторите замислят и още една инициатива – заснемането на фестивала и създаването на късометражен клип. Надяват се, че това би било добра предпоставка за следващото му издание. „Аз виждам света във формата на сфера, цилиндър и конус“ – е казал френския живописец Пол Сезан, а ние се надяваме, че  ще видим щастието във формата на акробати, огнен театър и живи статуи, за да усетим тази връзка между щастието и изкуството в откритите градски пространства, за която говорят организаторите на Международния фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37