Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко познатият Пучини

Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 16-о число на месеца.

На 28 април у нас за първи път беше представлението на едноактната опера „Вилиси“ от Джакомо Пучини. Това е поводът да ви представим още две непознати опери на композитора – „Лястовичката“ и „Едгар“.

„Вилиси“ е първата сценична творба на Пучини. Операта е написана за конкурс за млади италиански композитори, обявен от издателя Едуардо Сондзоньо, но не получава награда. Същата 1883 г. Пучини изпълнява избрани откъси на събиране с приятели, сред които са Ариго Бойто и Алфредо Каталани и с тяхна подкрепа творбата е представена на 31 май 1884 г. в Милано. Успехът е огромен, финалът е бисиран три пъти, а авторът е викан 18 пъти на сцената. Издателят Джулио Рикорди откупува правата, като условието е операта да стане в две действия. Така е играна за първи път на 26 декември 1884 г. в Торино.

Премиерата на „Едгар“ е на 21 април 1889 г. в Миланската Скала. Либретото е на Фердинандо Фонтана по пиесата „Купата и устните“ на Алфред дьо Мюсе. Това е втората сценична творба на Пучини, поръчана от Джулио Рикорди след големия успех на „Вилиси“. За жалост „Едгар“ няма никакъв успех и въпреки няколкото опита на Пучини за редакции остава забравена.

„Лястовичката“ е опера в три действия, представена за първи път на 27 март 1917 г. в Монте Карло по либрето на Джузепе Адами. Първоначално е замислена като оперета и поръчана още през 1913 г. за театър във Виена. Първата световна война проваля договора за Виена, а когато Пучини я предлага на издателя Джулио Рикорди, той я отхвърля, казвайки, че това е „лош Лехар“. Права за поставяне извън Австрия получава Лоренцо Сондзоньо и така творбата отива в Монте Карло.

„Лазарица“ оглави класацията на слушателите на Радио България за миналия месец. Жребият избра тримата, които ще получат подарък диск с последната продукция на БНР: Александър Устинович Русия, Клаудио Герлах Бразилия и Ханс Вернер Лолике Дания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10