Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Мескин: Без духовната енергия на изкуството е невъзможно да се живее

БНР Новини
Снимка: Албена Безовска

Град с богато историческо минало, Плевен е свързан и с имената на стотици личности, дали своя принос за развитието на българската култура. „Плевен – град на моите мечти…“ – това е песен на легендата Емил Димитров, роден тук. Мелодията, заедно с други откъси от негови хитове, се носи на кръгъл час от часовниковата кула на общината, разположена в центъра. На метри от нея се намира Мавзолеят на загиналите в Освободителната война руски и румънски войни, красивите водни каскади и старата градска баня. През 1984 г. тази сграда е превърната в галерия, която никога не остава без посетители. Представя постоянна експозиция, събирана десетилетия от Светлин Русев – известен художник, общественик, колекционер. Той подарява стотици произведения на Плевен – града на неговата младост. А общинската управа предоставя красивата обществена сграда, която отдавна е престанала да изпълнява функциите, за които е построена. Разказва г-жа Мария Мескин, директор на Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“:Снимка




СнимкаСградата на старата баня е архитектурен шедьовър. Тя не е строена по време на турското владичество, макар да битуват такива мнения. Издигната е в свободна България от гениалния архитект Никола Лазаров, заедно с мавзолея и паметници на признателността към освободителите на Плевен. Тогавашният кмет е поръчал „най-атрактивната градска баня“. Струвало е много, но си е заслужавало риска – и до днес тази сграда е прекрасна, тя е архитектурен паметник с национално значение. Уникалната експозиция съдържа българско и чуждестранно изкуство от XVIII, XIX и XX век. Подарените от акад. Русев произведения досега са 420, но той продължава да обогатява колекцията. Обичаме да цитираме думите му, според които това отново е баня, но „баня за душата“. Наистина тук намират духовен оазис хора от цял свят. Независимо от трудностите, ние никога не затворихме вратите на галерията.

В залите с различна големина и геометрична форма може да видите платна на големите творци Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов и др., произведения на съвременните Никола Манев, Генко Генов, Георги Божилов… В галерията се съхраняват икони, африкански пластики, християнски скулптури от Индия, малки скулптури от Роден и Дега. В кулите на старата баня, до които се стига по вити стълби, човек с изненада открива миниатюри на Шагал, Гоя, Реноар, Дьолакроа…

СнимкаГалерията живее наистина пълноценен живот на културен център – продължава г-жа Мескин. – Тук представят своите книги поети и писатели – от най-големите имена до начинаещите им колеги. Тук е и поетичният дом на плевенските творци на словото. Организираме чудесни камерни концерти. Разбира се, държим всичко, което се случва, да е на нивото на колекцията. Знаем, че има притежатели на големи сбирки от произведения на изкуството, но сред тях са малко истинските експерти като акад. Русев. В галерията няма нито едно случайно попаднало произведение. Тя представя всякакви образци от възрожденски щампи през големия Илия Бешков също наш съгражданин, до съвременните автори. В експозицията от западноевропейски графични образци можем да видим творби на Реноар, Пикасо, Дали, Кете Колвиц и на още много световноизвестни художници. Срещаме трудности с поддържането на сградата. Завърши част от обновяването и́, другата част очаква финансова подкрепа. В лицето на г-н Георг Спартански, настоящия кмет на гр. Плевен, намираме не само ценител на изкуството, но човек, който се стреми духовната сфера да не изостава от останалите. Вярваме, че ще запазим архитектурния паметник и безценното дарение, което е събрал между стените си. Трудности има, материалното е важно, но без красотата, без изкуството е невъзможно да се живее истински.

Снимки: Албена Безовска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37