Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Захариева демонстрира в Брюксел приемственост в отношенията с ЕС и НАТО

БНР Новини
По време на срещата си с Федерика Могерини българският външен министър потвърди позицията на София, че ЕС трябва да излъчва единни послания по външнополитическите въпроси.
Снимка: mfa.bg

В политическата практика на България от години насам е традиция всеки нов външен министър да прави първото си посещение извън страната в Брюксел. Така постъпи и Екатерина Захариева, която на 15 и 16 май разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини, с първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. Състоя се и среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Така в рамките на само едно посещение външният министър установи първи контакти с основните ръководители на ЕС и НАТО, към чиято дейност отговорностите му в новото правителство имат отношение.

Очевидно е, че основна цел на разговорите на външния министър беше да потвърди, че в европейската и евроатлантическата политика на кабинета „Борисов 3“ ще има приемственост. Приемствеността е нещо, което задграничните партньори ценят и не случайно председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази задоволство, че ще продължи да работи с новото правителство на Бойко Борисов както е работил и с предишното. Приемственост излъчиха и разговорите на министър Захариева с върховния представител за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини по въпроси от международния дневен ред, включително и по отношение на ситуацията в Украйна и Македония. Българският външен министър повтори познатата вече позиция на София, че ЕС трябва да излъчва единни послания по външнополитическите въпроси. За единен подход на ЕС Захариева се изказа и на заседанието на Съвета „Общи въпроси“ по въпросите на миграция, сигурност и отбрана, работни места, растеж и конкурентоспособност. Колкото до миграционните процеси, София продължава да смята, че ЕС трябва да следи едновременно развитието на ситуацията и през Централното, и през Източното Средиземноморие, както и да реформира Общата европейска система за убежище по начин, който да гарантира споделяне на солидарността и отговорността между всичките държави-членки.

По отношение на общата европейска отбрана, на заседание на Съвета по външна политика и сигурност Екатерина Захариева изложи тезата, че тя няма да е важна като някакво повторение на политиката на НАТО, а като начин за подобряване на отбранителните способности на ЕС и изрази очакване, че скоро ще се постигне съгласие по създаването на общи органи на европейската отбрана.

Сигурността зае централно място в разговора на новия външен министър с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Захариева потвърди, а Столтенберг приветства обявените от България намерения за увеличаване на инвестициите в отбраната до 2% от брутния вътрешен продукт. Потвърден бе и взаимният интерес по въпросите на сигурността в Черноморския регион, сътрудничеството в борбата с тероризма и координацията между НАТО и ЕС.

Посланията за приемственост в отношенията с ЕС и НАТО наскоро в Брюксел остави след встъпването си в длъжност и президентът на България Румен Радев. Уверенията на министър Екатерина Захариева, изказани вчера и онзи ден пред събеседниците й в белгийската столица, са наред с друго и потвърждение, че по въпросите на европейската и евроатлантическата политика в България има институционален консенсус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29