Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Захариева демонстрира в Брюксел приемственост в отношенията с ЕС и НАТО

БНР Новини
По време на срещата си с Федерика Могерини българският външен министър потвърди позицията на София, че ЕС трябва да излъчва единни послания по външнополитическите въпроси.
Снимка: mfa.bg

В политическата практика на България от години насам е традиция всеки нов външен министър да прави първото си посещение извън страната в Брюксел. Така постъпи и Екатерина Захариева, която на 15 и 16 май разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини, с първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. Състоя се и среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Така в рамките на само едно посещение външният министър установи първи контакти с основните ръководители на ЕС и НАТО, към чиято дейност отговорностите му в новото правителство имат отношение.

Очевидно е, че основна цел на разговорите на външния министър беше да потвърди, че в европейската и евроатлантическата политика на кабинета „Борисов 3“ ще има приемственост. Приемствеността е нещо, което задграничните партньори ценят и не случайно председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази задоволство, че ще продължи да работи с новото правителство на Бойко Борисов както е работил и с предишното. Приемственост излъчиха и разговорите на министър Захариева с върховния представител за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини по въпроси от международния дневен ред, включително и по отношение на ситуацията в Украйна и Македония. Българският външен министър повтори познатата вече позиция на София, че ЕС трябва да излъчва единни послания по външнополитическите въпроси. За единен подход на ЕС Захариева се изказа и на заседанието на Съвета „Общи въпроси“ по въпросите на миграция, сигурност и отбрана, работни места, растеж и конкурентоспособност. Колкото до миграционните процеси, София продължава да смята, че ЕС трябва да следи едновременно развитието на ситуацията и през Централното, и през Източното Средиземноморие, както и да реформира Общата европейска система за убежище по начин, който да гарантира споделяне на солидарността и отговорността между всичките държави-членки.

По отношение на общата европейска отбрана, на заседание на Съвета по външна политика и сигурност Екатерина Захариева изложи тезата, че тя няма да е важна като някакво повторение на политиката на НАТО, а като начин за подобряване на отбранителните способности на ЕС и изрази очакване, че скоро ще се постигне съгласие по създаването на общи органи на европейската отбрана.

Сигурността зае централно място в разговора на новия външен министър с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Захариева потвърди, а Столтенберг приветства обявените от България намерения за увеличаване на инвестициите в отбраната до 2% от брутния вътрешен продукт. Потвърден бе и взаимният интерес по въпросите на сигурността в Черноморския регион, сътрудничеството в борбата с тероризма и координацията между НАТО и ЕС.

Посланията за приемственост в отношенията с ЕС и НАТО наскоро в Брюксел остави след встъпването си в длъжност и президентът на България Румен Радев. Уверенията на министър Екатерина Захариева, изказани вчера и онзи ден пред събеседниците й в белгийската столица, са наред с друго и потвърждение, че по въпросите на европейската и евроатлантическата политика в България има институционален консенсус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05