Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планината ни дава безпощадни уроци при излетите през пролетта

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Много примамлива за излет и съботно-неделен отдих изглежда планината ни през пролетта. Без да сме я посетили си представяме, че тя много прилича на близкия парк с раззеленени дървета, цъфнали треви и песни на птиците над главите ни. Само белите снежни шапки, които още стоят по високите върхове, подсказват, че зимата там е намерила убежище. Примерите за коварните промени на времето в планината през пролетта са много. Само преди седмица разбрахме за поредния инцидент с трагичен край в Стара планина. При него семейство туристи загуби живота си заради паднала гъста мъгла, при която губят пътеката и се подхлъзват към пропастта. Туристите са били много изтощени от броденето без посока в продължение на часове. Липсата на добра горска маркировка и табели, сочещи пътя до хижите и подслоните също изиграват своята роля, за да се стигне до трагичния инцидент. „В планинарството опит се трупа бавно.Не е хубаво човек рязко да се хвърля в неизвестното. Целта е да може да се наслади на красотата на природата, а не да се излага на непредвидени рискове“ – казва планинският водач и спасител Желязко Мечков:

СнимкаАз се опитвам да открия и оценя красотата на всяка една планина, която посещавам. Там обичам усещането за покой, за пълноценен живот, без значение какво правя- дали отивам за удоволствие, за да катеря маршрут или да ходя просто по пътеката. Най-честите грешки, които се случват през пролетния сезон в планината, е подценяването й от гледна точка на затоплянето. Ето, дошла е пролетта, в голяма част от планината няма сняг и ние започваме да подхождаме към зимната планина като към лятна. Да, но лятото все още не е дошло, температурите много често падат под нулата. Най-опасни са онези части, върху които все още има сняг, заради възможните подхлъзвания. През пролетта се наблюдават големи температурни разлики между по-високите и по-ниските части на планината, условията са доста променливи. Бързо започва да вали,а на голяма височина е възможно валежите да са от сняг. Тази промяна често подвежда човек за екипировката, как да се подготви за съответния маршрут. Хората често са нетърпеливи, имат очаквания за една приветлива планина, впечатление, останало у тях от лятото.Тръгват неподготвени и остават изненадани, че теренът по маршрута, по който те отиват, е коренно различен, от това, което познават от лятото.

Според планинския водачв планината човек се научава на търпение. Научава се да не се хвърля рязко към нещо, което не познава. Ако не знае накъде да тръгне е по-добре да седне и да помисли. Времето може да подскаже дали това е моментът да продължи напред, или да изчака по-благоприятни условия. Ето какво ни казва още Желязко Мечков за планината през пролетта:

СнимкаНай-често съветвам хората много да не си променят екипировката за зимата и лятото. Винаги трябва да носят дебели дрехи в раницата си, а обувките да са устойчиви срещу намокряне и подхлъзване. Добрата екипировка, доброто познаване на терена е нещо много полезно, но не винаги можем да познаваме маршрутите, по които ходим. Затова се изискват и добри умения за боравене с географска карта и компас. Ти трябва да можеш още вкъщи, преди да заминеш, да подготвиш маршрут, да си изчислиш времетраенето. Не е без значение и следенето на прогнозата за времето на метеоролозите. Препоръчвам рано ставане и тръгване, за да може при евентуални извънредни ситуации човек да има време да реагира. Ако се наложи туристът да потърси помощ, спасителите да могат навреме да стигнат до него. Нещата, които задължително всеки трябва да носи в раницата си, ние общо ги наричаме „дъно на раницата“, са картата и компаса, чифт топли дрехи и резервни обувки, дори и лятото трябва да има ръкавици, шапка, резервни чорапи и осветление, джобно ножче, запалително средство, за да си запалим огън, ако се наложи. Отделно вече са важни външните батерии за телефони, които стават все по-популярни. Когато губиш обхват, бързо пада батерията на телефона ти. В планината той ти е връзката със света и от него можеш да потърсиш помощ при нужда. За да си планински спасител, трябва да носиш планината в сърцето си. Там ти трябва да се чувстваш като удома си, за да можеш да помогнеш на изпаднал в беда в този твой дом.

Снимки: архив и БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45