Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилени военно-политически контакти между България и НАТО дни преди срещата на върха

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отиващата си седмица беше белязана с активен военнополитически диалог на България с НАТО. В Брюксел във вторник с генералния секретар Йенс Столтенберг разговаря външният министър Екатерина Захариева, а в четвъртък и военният министър Красимир Каракачанов. За участие в пролетната сесия на Военния комитет на НАТО в белгийската столица беше и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Министрите на външните работи и на отбраната и началникът на отбраната станаха титуляри на тези постове при новото правителство на Бойко Борисов, поради което визитите им в Брюксел донякъде целяха установяване на първи контакти с партньорите им от алианса. Само донякъде, обаче, защото разговорите се проведоха броени дни преди срещата на върха на НАТО, насрочена за 25 май в Брюксел, а за нея тази седмица правителството одобри позиции, към които българската делегация ще се придържа. Министрите Захариева и Каракачанов ще са част от тази делегация и в разговорите с генералния секретар Столтенберг те фактически анонсираха основните елементи, които ще отстояват на срещата на върха.

Беше потвърден ангажиментът на България за постепенно увеличаване на военния бюджет до 2 процента от БВП. Намеренията на Военното министерство са една пета от този бюджет да бъде предназначена за модернизация на въоръжените сили. Пред генералния секретар Столтенберг министрите Захариева и Каракачанов заявиха, че България е за по-чувствителен ангажимент на НАТО в борбата с тероризма, а във военния комитет на НАТО генерал Боцев се солидаризира с препоръката алиансът да стане член на коалицията срещу Ислямска държава и да прави повече за увеличаването на способността на Ирак и други страни, които се борят срещу нея.

Непосредствено преди разговора с генералния секретар на НАТО, на заседания на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана и на Съвета „Външни работи/отбрана“ на ЕС, министър Каракачанов се обяви за сътрудничество с НАТО в засилването на капацитета на страните от Западните Балкани в областта на сигурността и отбраната. Идеята намери добър прием и беше подкрепена от редица европейски военни министри, поради което вероятно българската страна ще я лансира и на предстоящата среща на върха на НАТО.

В послание до премиера Бойко Борисов генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази очакване, че по-късно този месец ще се срещне с него в Брюксел, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов отправи покана той да посети България. Така седмицата си отиде с пожелания за нови военно-политически контакти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45