Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилени военно-политически контакти между България и НАТО дни преди срещата на върха

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отиващата си седмица беше белязана с активен военнополитически диалог на България с НАТО. В Брюксел във вторник с генералния секретар Йенс Столтенберг разговаря външният министър Екатерина Захариева, а в четвъртък и военният министър Красимир Каракачанов. За участие в пролетната сесия на Военния комитет на НАТО в белгийската столица беше и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Министрите на външните работи и на отбраната и началникът на отбраната станаха титуляри на тези постове при новото правителство на Бойко Борисов, поради което визитите им в Брюксел донякъде целяха установяване на първи контакти с партньорите им от алианса. Само донякъде, обаче, защото разговорите се проведоха броени дни преди срещата на върха на НАТО, насрочена за 25 май в Брюксел, а за нея тази седмица правителството одобри позиции, към които българската делегация ще се придържа. Министрите Захариева и Каракачанов ще са част от тази делегация и в разговорите с генералния секретар Столтенберг те фактически анонсираха основните елементи, които ще отстояват на срещата на върха.

Беше потвърден ангажиментът на България за постепенно увеличаване на военния бюджет до 2 процента от БВП. Намеренията на Военното министерство са една пета от този бюджет да бъде предназначена за модернизация на въоръжените сили. Пред генералния секретар Столтенберг министрите Захариева и Каракачанов заявиха, че България е за по-чувствителен ангажимент на НАТО в борбата с тероризма, а във военния комитет на НАТО генерал Боцев се солидаризира с препоръката алиансът да стане член на коалицията срещу Ислямска държава и да прави повече за увеличаването на способността на Ирак и други страни, които се борят срещу нея.

Непосредствено преди разговора с генералния секретар на НАТО, на заседания на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана и на Съвета „Външни работи/отбрана“ на ЕС, министър Каракачанов се обяви за сътрудничество с НАТО в засилването на капацитета на страните от Западните Балкани в областта на сигурността и отбраната. Идеята намери добър прием и беше подкрепена от редица европейски военни министри, поради което вероятно българската страна ще я лансира и на предстоящата среща на върха на НАТО.

В послание до премиера Бойко Борисов генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази очакване, че по-късно този месец ще се срещне с него в Брюксел, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов отправи покана той да посети България. Така седмицата си отиде с пожелания за нови военно-политически контакти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51