Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничен концерт на Филхармония „Пионер”

БНР Новини
Снимка: личен архив

На 25 май, в рамките на международния фестивал "Софийски музикални седмици", Филхармония „Пионер“ ще изнесе концерт в зала „България“. Така бивши и настоящи участници отбелязват 65-ия рожден ден на оркестъра и 105-годишнината от рождението на основателя проф. Влади Симеонов.

Александър Пешев, изпълнителен директор на фондация „Проф. Влади Симеонов“, представя програмата:




В първата част са включени три произведения. Ще прозвучи "Юпитер" – част от оркестровата сюита "Планетите" на композитора Густав Холст. С втора част от Концертино за цигулка и оркестър на Парашкев Хаджиев ще почетем 105-годишнината от рождението на композитора. Навършват се и 95 години от рождението на Александър Райчев. В негова памет сме включили фрагменти от балета му "Хайдушка песен". Във втората част Филхармония „Пионер“ ще изпълни една от емблемите на оркестъра - Девета симфония "Из Новия свят" от Антонин Дворжак.

Летописът на детско-юношеската филхармония е изпъстрен с безброй успехи, признания и паметни концерти. Хиляди деца и младежи са минали през състава, получавайки шанса да се докоснат до високото изкуство и да свирят на най-престижните сцени по цял свят. Под палката на проф. Симеонов младите музиканти са свирили в Германия, Великобритания, Италия, САЩ, Мексико, Бразилия и други страни. Годините около 1989-а, поставили граница в политическата история на страната ни, белязаха и дейността на „Пионер”. За немалък период оркестърът спря дейността си, но беше възстановен и отново зае своето място в музикалния живот на страната ни. Както е известно, днес на диригенския пулт е Любомир Денев-син, с когото оркестърът успешно се изявява у нас и по света.

След възстановяването на оркестъра  успяхме да заслужим доверието на публика и специалисти – казва още доц. Пешев. – Установихме много добро сътрудничество с музикалните училища в страната. Всяка година от Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив изпращат деца на нашите творчески лагери. Те пътуваха с нас на Фестивала на младежките оркестри в Берлин през 2016 г. Подкрепа имаме и от училищата в Русе, Плевен, Варна. Така съставът се превърна в наистина пълноценен симфоничен оркестър с добри инструментални възможности. В предстоящия концерт ще свирят 85 млади музиканти. Филхармония „Пионер” винаги е била част от съставите на Националния дворец на децата. И днес основната подкрепа получаваме от ръководството на тази институция и лично от директорката г-жа Татяна Досева, както и от Министерството на образованието.

Бивш оркестрант, днес известен лекар, доц. Пешев пази много спомени за миналото на „Пионер“ и за проф. Симеонов.

Невероятно преживяване беше да свириш под палката му. Невероятен музикант – поглед, ръце, всичко у него излъчваше музика. Аз не съм професионален изпълнител, но и до ден-днешен останах свързан с изкуството. Той ни научи да обичаме хубавата музика и сме изключително благодарни. Когато се ядосваше ни наричаше „черни дяволи“ и какво ли не още... След това бяхме „неговите ангели“. Мисля, че никой от нас не му се сърди и с усмивка си спомняме тези моменти. Основната му цел беше да изгради нещо наистина стойностно. Сред най-вълнуващите моменти за мен е първото ми турне през 1974 г. в Единбург, Абърдийн, Лондон, след това участието в конкурса „Херберт фон Караян“ в Западен Берлин и специалната награда, която оркестърът получи. Никога няма да забравя концерта ни в САЩ, залата на ООН, през 1979 г. На генералната репетиция дойде Ленард Бърнстейн. Прекият контакт с този колос в световната музика беше уникален. Тогава бях водач на виолите и седях буквално на около метър от него. Виждах изражението на лицето му. Той се вълнуваше докато дирижираше, ние също. Помня, че в първите секунди бяхме притеснени, но след това като че ли магията обзе целия оркестър и ние изпълнихме Скерцо из Седма симфония от Бетовен все едно винаги сме свирили под неговата палка. Беше уникално и до ден днешен ясно си спомняме всичко. Скоро отново гледах записа - целият оркестър не гледа в щимовете, а в Бърнстейн. Но, за да можем да свирим така, основната заслуга беше на проф. Влади Симеонов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05