Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетна разходка край река Девинска

БНР Новини
Снимка: wikipedia.org

Само на два километра от град Девин, сред обвитата в легенди Родопа планина, се намира една от най-живописните пътеки – „Струилица – Лъката”. Тя се вие по дефилето на река Девинска, сред причудливи скални образувания, водопади и приказни гледки. Там, сред гъстите вековни борови и смърчови гори по отвесните склонове на реката не е стъпвал човешки крак. Затова  все още могат да бъдат видени множество растителни и животински видове, отдавна изчезнали в Западна Европа. Именно там цъфти и прекрасното Орфеево цвете – силивряк (Haberlea rhodopensis) или както го наричат местните хора – безсмъртниче, защото може да възкръсне след цели 31 месеца безводие. Според легендите, цветето с нежни бледолилави цветове поникнало от сълзите на митичния певец Орфей. Маршрутът преминава и покрай останките на една от последните български крепости в местността Калето, където навремето героичните родопчани се опитали да спрат османските поробители. Тъй като пътеката върви по самото поречие на Девинска река, на труднодостъпните места са изградени дървени мостове.

Снимка
Идеята за екопътека „Струилица – Лъката” възниква през 70-те години на миналия век. Тогава с подръчни средства, дървени материали и леки изкопи е очертан маршрутът. Десет години по-късно, от ловно стопанство „Извора” изграждат част от пътеката, която придобива завършения си вид през 2002 година, благодарение на проекта “Красива България”. Тогава са изградени архитектурните елементи, висящите мостове и заслони, санитарните възли и местата за отдих.

Снимка
Пътеката е разположена на територията на защитената местност по поречието на Девинска река. Началото й съвпада с това на защитената местност, а крайната й точка достига местността Лъката.

Местността Лъката
В каньона на Девинска река се намира и местообитанието на дивата коза. Понякога, тя напуска тези спокойни места и се появява, за щастие на туристите, в близост до самата екопътека. Особено през август и септември може да се види как представители на този вид слизат до реката, търсейки вода и прохлада. Дивата коза обича по-влажен климат и затова слиза покрай реката по време на горещините.

Снимка
Дивна природа, чист въздух и тишина, изпълнена от време на време с песента на птиците. Какво повече му трябва на човек, за да се откъсне от грижите на ежедневието и да се зареди с животворна енергия на водата. Когато обаче красотата на природата се съчетае с магичното въздействие на топли минерални извори, усещането за хармония сякаш достига връхната си точка. Точно такива са и девинските минерални води, които бликат от сърцето на местността Струилица. На това място са разположени и откритите минерални басейни, които от ранна пролет до късна есен предлагат незабравими преживявания. Слънце или дъжд, ден или нощ – очарованието е различно, но не променя своята сила. Затова и съчетанието на екопътеката с ласките на минералната вода не спира да привлича туристите. Въпреки наплива от посетители, мястото успява да запази кристалната си чистота.

Снимка
Пътеката дава възможност да се наблюдават и защитени животински видове като видрата. Любителите на риболова пък могат да хвърлят въдица за балканска пъстърва. Целта на създателите на маршрута е да запазят хармонията между човека и природата и само на определени места да се палят огньове и да се изхвърлят отпадъци. Ловното стопанство има грижата да ги събира. Те сами финансират поддържането на пътеката като заделят средства от стопанската си дейност. Ако няма създадени подходящи условия за посещение и наблюдение на изброените видове, има опасност да се провокират и бракониерски набези и да се унищожи природата. Желанието на екипа, който работи в стопанство „Извора”, е природата да се поддържа чиста и да запази привлекателния си вид за туристите.

Снимки: wikipedia.org, haiduk-tourist.blogspot.bg и zapadnirodopi.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50