Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ тази година е с рекорден брой участници

БНР Новини
Снимка: chernomorskizvutsi.com

Днес в Балчик се открива ежегодният фестивал „Черноморски звуци“. Домакин е смесеният хор в града, който носи същото име. По традиция в рамките на събитието се провеждат хорови работилници. Тази година хористите ще се занимават под ръководството на Георги Андреев (главен диригент на НФА „Филип Кутев“), Михаил Делчев (диригент на няколко формации в Дания) и др.

Във времето четири произведения са написани специално за фестивала и са имали своите световни премиери в Балчик. Изпълнени са от фестивални хорове, съставени от български и чуждестранни участници. Това са „Гальовна песен“ от Ташо Барулов; „Агни Парфене“(„Владичице, пречиста“) и „Богородице, дево, радуйся“ от Георги Андреев и „Laudate Dominum“ от Амброж Чопи. Специално за работата си с чуждестранните хорове тази година Георги Андреев ще адаптира някои от най-красивите песни в репертоара на „Филип Кутев“.



Фестивалът се радва на изключителна подкрепа и сътрудничество от общината в града, както и на своите партньори – Министерство на културата, Държавен културен институт „Културен център „Двореца“, Университетска ботаническа градина – Балчик, Съюз на българските композитори, Съюз на българските музикални и танцови дейци, Български хоров съюз и много други. Конкурсната част на фестивала тази година бележи най-голям брой участници, както и сериозен награден фонд от 2500 евро. Очакваме оспорвана битка в конкурсната програма, заради високото изпълнителско ниво на съставите. За първи път организационния комитет на фестивала ще раздаде парични премии на победителите в отделните категории – споделя артистичният директор Валентина Георгиева. Сред участниците са хорове от България, Македония, Гърция, Швеция, Украйна, Румъния, Литва, Чехия, Естония и Русия.



Извън конкурсната програма специалните гости ще изнесат самостоятелни концерти. Това са Женски хор „Перуника“ от Стокхолм, Швеция и Акапелна група „Спектрум“ – гр. София.

Фестивалните събития – от откриването на 7 юни до финалния концерт на 10 юни, се предават на живо в интернет.
Щастливи сме, че концепцията ни се оказа вярна, че фестивалът в действителност строи мостове между нации и култури, че благодарение на организацията на Сдружение „Музикален свят-Балчик“ и смесен хор „Черноморски звуци“, в Балчик идват хора от цяла Европа, които се влюбват в красивия ни град и се връщат отново – казва още Валентина Георгиева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15