Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окуражаваща външна подкрепа за кабинета на Бойко Борисов в началото на новия му мандат

БНР Новини
Снимка: БТА

В два последователни дни тази седмица премиерът Бойко Борисов бе приет от лидерите на две от най-важните държави в ЕС – първо във Франция от президента Еманюел Макрон, а после в Германия и от канцлера Ангела Меркел. И в Париж, и в Берлин, домакините отправиха окуражаващи послания в началото на третия мандат на кабинета на Борисов.

Особено ценна за новото правителство е категорично изразената готовност България да бъде подпомогната във връзка с предстоящото й в първата половина на 2018 г. ротационно председателство на ЕС. Премиерът Борисов съобщи, че в рамките на това председателство моторите на ЕС – Германия и Франция, ще окажат на България необходимата подкрепа и за подпомагане на народите на Балканите.

Окуражителни думи премиерът чу и по отношение на две други актуални теми за правителството му – подготовката за влизане в еврозоната и приемането в Шенген. Еманюел Макрон каза че Франция ще работи за пристъпване към влизане на България в чакалнята на еврозоната и в шенгенското пространство. Подкрепа за тези български амбиции заяви и Ангела Меркел. Но същевременно и френският президент, и германският канцлер, дадоха да се разбере, че подкрепата на страните им няма да е безусловна. Макрон отбеляза деликатно, че „подкрепа ще има всеки път, когато бъдат направени конкретни усилия за по-силно интегриране“. А по-прямата Меркел каза, че България е изправена пред големи предизвикателства, що се отнася до критериите за правова държава, а за да изпълни условията за прием в Шенген и еврозоната, от нея се очакват реформи в правосъдието и борбата с корупцията. В този смисъл на Борисов не бе засвидетелствана подкрепа за самия прием в Шенген и еврозоната, а за усилията, които правителството му би правило за изпълнение на условията за реализация на тези цели.

В Берлин Борисов бе приветстван за ангажираността на България с охраната на границата с Турция, която е външна граница на ЕС. В разговорите с Ангела Меркел е станало дума и за следващи стъпки, които страната трябва да предприеме в борбата с трафика на хора и мигранти. От своя страна, Борисов изрази намерения да се възползва от добрите връзки с Турция, за да се опита да стопли изострените напоследък отношения на ЕС с нея. Някакво развитие в това отношение може да се очаква още в близките дни, когато той ще бъде на посещение в Турция. Нови развития може де очакваме и във връзка с обявеното за идното лято посещение на френския президент в България. Визитите на Борисов в Париж и Берлин не донесоха голяма конкретика, но ясно показаха, че София разчита на партньорство от тяхна страна, а духът на проведените разговори говори, че има основания за това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54