Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Куртев, който сам обиколи света за 80-ия си рожден ден

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Аз исках да го направя – в края на живота ми да обиколя земята. Защото целият ми живот е преминал в строене на яхти и плаване с тях. Иначе щях да чувствам, че нещо не съм довършил в живота си. Трябваше да сложа едно капаче отгоре. Да обиколя земята, това споделя в края на околосветската си обиколка д-р Васил Куртев. Стъпил на твърда земя след 22 месеца в открито море, шкиперът на яхтата „Одесос” бе тържествено посрещнат на Морската гара във Варна – с лавров венец и под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили. Куртев е най-възрастният българин, направил сам околосветска обиколка с яхта. Чрез своята житейска история 80-годишният ветроходец доказа пред света, че старостта е категория на духа, а не на тялото, и че мечтите нямат възраст.

Роден на 22 януари 1937 г. в пристанищния град Мангалия в Румъния, а после преселил се в Каварна, Васил Куртев израства край морето и от малък конструира лодки.

Първите лодки, направени от мен, не бяха сполучливи. Трудности много. Нямаш познанията. Нямаш умения. Постепенно качеството се подобряваше, се потапя в спомените си стоматологът по звание, но мореплавател по призвание, в интервю пред колегата ни от „Радио Варна” Матей Тодоров.

В околосветското си пътешествие д-р Куртев потегля на 5 август 2015 година, за да се слее за пореден път с морската стихия, да се наслади на неопитомените залези и нежните изгреви, да преодолява своенравието на вятъра и суровите изпитания, които очакват самотния пътешественик. Оставя зад гърба си над 25 000 морски мили. Най-труден се оказва последният етап от обиколката:

СнимкаВтората част на Индийския океан, където имаше непостоянни слаби ветрове, вървеше трудно. Един от последните етапи от Шри-Ланка до влизането към Суец ми отне 44 дни. Това е най-дългият преход в живота ми. Предният, преди години беше 41 дни, когато пресичах Атлантическия океан. Изключително трудно беше в Червено море – отново без вятър или пък шквалове, насрещен вятър, после отново безветрие и стоиш на едно място. Това е голямо изпитание, споделя откровено Васил Куртев, като вметва, че това плаване не е било замислено като солово приключение.

Тръгнах с друг. Наложи му се да се прибере. Нямаше кой. Появи се желаещ, много искаше, но направихме един преход и се отказа. Върна се. Известно е, че вече съм прекосявал Атлантика сам. Аз бях подготвен, отсича яхтсменът.

За това, последното, свидетелстват и трите му награди „Златен глобус” за най-добро българско морско ветроходно постижение – на фондация „Кор Кароли“. Този приз е учреден в памет на друг смелчага – капитан Георги Георгиев – първия българин, самотен мореплавател, обиколил света. Първият приз е от 1982 г. за обиколка на Черно море с яхтата „Норд”, която, както стана ясно тези дни, ще бъде разположена в курортната зона на черноморския град Каварна и ще се превърне в туристическа атракция. Две години по-късно признание му донася участието в трансатлантическата регата OSTAR. Третата награда е за плаване от Каварна до Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ, с яхтата „Бизоне” от 1 август 2009 г. до 26 юни 2010 г.

Д-р Васил Куртев посвещава своята околосветска обиколка на покойния си брат Неделчо. В миналото двамата братя са споделяли както страстта към конструирането на лодки, така и пътешествията си. Комфортната рационално планирана яхта „Одесос“, с която Васил прекосява световния океан, е Неделчово дело.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45