Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Премиери“ с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“

Снимка: БГНЕС

В столицата продължава международният музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, който тази година предлага наистина интересна програма. На 14 юни е концертът „Премиери“ на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, за който разказва диригентът на престижни състав проф. Пламен Джуров:

Основни действащи лица са солистите Александър Сомов – виолончело и Стоимен Пеев, който ще свири и на цигулка, и на виола. Програмата е доста пъстра и носи името „Премиери“, макар и условно. Първото произведение, което ще прозвучи, е Концерт за виолончело и оркестър в сол мажор от Луиджи Бокерини. Нямаме сведения да е изпълняван в София, но това, което е различно от обичайната практика в случая е, че концертът ще бъде изпълнен по автентичната партитура на Бокерини. Включили сме в програмата и творба на Гия Канчели, която преди време е прозвучала в Русе, в изпълнение на Юрий Башмет. Нарича се „Светлосянка“ („Киароскуро“ е заглавието в оригинал). Това е произведението, в което Стоимен Пеев ще солира на виола. Към „Софийски солисти“ ще се присъединят и колеги от Софийската филхармония, тъй като партитурата е за струнен оркестър, ударни, баскитара. Следващото произведение, което досега не е изпълнявано в България, е „Фантазия“ от Джоакино Росини. В много от своите издания пиесата носи името „Сълза“. Концертът ни ще завърши със „Смъртта и момичето“ – прочутия квартет от Франц Шуберт, но под редакция на Густав Малер. Този вариант Малер прави в края на 19. век. По онова време композиторът е дирижирал Берлинската филхармония, с която е изпълнил творбата. Ние ще я представим с обичайния състав на „Софийски солисти“. Надявам се да представим тази програма и другаде. Специално „Киароскуро“ от Гиа Канчели, което наистина е необичайно произведение – то е много тихо, с много психологизъм, обърнато е „навътре“. Може би това е една от най-ярките творчески характеристики на Канчели.

В края на юни Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ ще вземе участие във фестивала „Варненско лято“. В програмата е включено и произведението на П. И. Чайковски „Годишните времена“, солист – Георги Черкин, пиано. Следват два концерта в Международния фестивал „Дни на класиката“ - Балчик. А във фестивала на изкуствата „Аполония“ съставът ще представи програма, която е изпълнявана само в чужбина. Най-интересното произведение в нея (според проф. Джуров) е Концерт за китара и акордеон. Солисти са Красимир Щерев – акордеон (който от години живее и работи във Виена) и Георги Василев – китара ( живее и работи в Швейцария). В края на септември „Софийски солисти“ ще представят наградените творби от осмото издание на международния конкурс по композиция „София – 2017“, организиран от столичната община „Красно село“. Следват концерти в новия концертен сезон, първият от които е заедно с „Кварто квартет“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05