Мария Спасова: Тайната на успеха е комбинация от желание, търпение, упоритост, труд и любов към това, което правиш

Снимка: архив

Най-древните археологически доказателства за развитие на козметиката датират от 4000 г. пр.Хр. и са намерени в Египет. Първият писмен документ с козметични съвети е Папирусът Еберс. Това е един от най-старите медицински ръкописи от 1500 г. пр.Хр., съдържащ познания за билките. Отпреди около 5000 г. на човечеството са известни лечебните свойства на някои растения. Траките също са се възползвали от благотворното влияние на билките върху човешкия организъм. „Бащата на ботаниката“ Теофраст в трудовете си за растенията определя Тракия като един от най-богатите райони на лечебни треви и, че там е най-голямото им разнообразие. Още в Средновековието българският книжовник Йоан Екзарх в своя „Шестоднев“ дава сведения за развитието на билкарството у нас. В Третото слово за растенията казва: „Нищо от това, което съществува, не е създадено напразно. То или служи за храна на добитъка, или пък е създадено за лек на самите нас, за помощ против някаква болест.“ В Шестото слово описва как животните се лекуват с различни билки. От векове активните вещества, характерни за билките, се използват не само за лечение, но и за разкрасяване. Какво става, когато познанията за билките и познания в областта на козметиката се съчетаят в едно? Именно с това от години се занимава Мария Спасова. Тя обяснява желанието си да изработва козметика на билкова основа така:СнимкаТова е наше семейно наследство. Вдъхновени сме от моята пра-пра баба, за която само съм слушала. Тя е правела всякакви мехлеми и помади на базата на различни извлеци както за разкрасяване, така и за различни нужди – екземи, ухапвания, белези, мускулни болки. И така баба освен вдъхновение ни предава и книга с рецептури, която майка ми, обогатява и развива през годините.

За това какви познания са необходими за съставянето на една рецепта, на базата на натурални продукти събеседничката ни казва:

Познания за природата, билките, маслата, техните действия и противодействия. Непрекъснато търсим нови ефикасни конкурентноспособни формули. Много е важно следенето на световните тенденции в козметичната индустрия и актуализирането на нашите продукти. Това са само част от познанията, необходими за съставянето на една рецепта.

Богата е палитрата от козметични продукти, които предлага фирмата на Мария Спасова, приблизително 500. Как се ражда една рецепта и какъв е пътят до реализацията й като козметичен продукт:

Така е, предлагаме козметика с кристали, злато, охлюви, хайвер. В действителност следим тенденциите, но най-често самите клиенти ни подсказват с търсенето си към какво да се насочим и какъв тип продукт да развием. Раждането на рецептурата е най-лесната част. Следва намирането на правилните суровини от точното място. При нас е малко по-сложно защото става въпрос за билки и масла и има сезонност на много от тях. След това идва неразделната административна част, свързана с анализи, подготвяне на доклади, досиета, оценки за безопасност, регистрация на продукта. И разбира се, крайната визия и производството му, за да стъпи на пазара.

Клиентите на фирмата, която е на пазара от 1991 година, са частни лица и големи международни компании, за които работи най-често под тяхна марка. Ето защо попитахме Мария Спасова има ли рецепта за успеха и коя е тайната й съставка?

Преди време казвах, че  няма такава рецепта, но всъщност има. Трябваше ми време, за да я синтезирам и опозная. Съставките са комбинация от много желание, търпение, упоритост, труд, безсънни нощи и любов към това, което правиш. И не на последно място екип и семейство, на което можеш да разчиташ. Това е тайната на успеха!


Още от рубриката

100 години българско училище в Будапеща

На 25 февруари се навършват 100 години, откак отваря врати българското училище в Будапеща. На тази дата 18 българчета започват редовното си обучение в наетата класна стая. В историята на училището ни потапя Светла Кьосева, днешният директор на..

публикувано на 25.02.18 в 08:00

„Балканска пролет в Бяло и Червено“ подготвят българите в Милано

На 25 февруари Музеят на културите по света в Милано ще бъде домакин на „Балканска пролет в Бяло и Червено“. Започнал преди пет години като лаборатория за изработване на мартеници в Българското училище в италианския град, постепенно празникът,..

публикувано на 23.02.18 в 13:33

За по-човечно детско правосъдие пледира кампания на Националната мрежа за децата

Трудово-възпитателните училища от времето на социализма, създадени с презумцията да бъдат възпитателна институция за малолетни и непълнолетни, продължават да съществуват и днес, макар преименувани на възпитателни училища - интернати. По закон от..

публикувано на 23.02.18 в 10:49