Мария Спасова: Тайната на успеха е комбинация от желание, търпение, упоритост, труд и любов към това, което правиш

Снимка: архив

Най-древните археологически доказателства за развитие на козметиката датират от 4000 г. пр.Хр. и са намерени в Египет. Първият писмен документ с козметични съвети е Папирусът Еберс. Това е един от най-старите медицински ръкописи от 1500 г. пр.Хр., съдържащ познания за билките. Отпреди около 5000 г. на човечеството са известни лечебните свойства на някои растения. Траките също са се възползвали от благотворното влияние на билките върху човешкия организъм. „Бащата на ботаниката“ Теофраст в трудовете си за растенията определя Тракия като един от най-богатите райони на лечебни треви и, че там е най-голямото им разнообразие. Още в Средновековието българският книжовник Йоан Екзарх в своя „Шестоднев“ дава сведения за развитието на билкарството у нас. В Третото слово за растенията казва: „Нищо от това, което съществува, не е създадено напразно. То или служи за храна на добитъка, или пък е създадено за лек на самите нас, за помощ против някаква болест.“ В Шестото слово описва как животните се лекуват с различни билки. От векове активните вещества, характерни за билките, се използват не само за лечение, но и за разкрасяване. Какво става, когато познанията за билките и познания в областта на козметиката се съчетаят в едно? Именно с това от години се занимава Мария Спасова. Тя обяснява желанието си да изработва козметика на билкова основа така:СнимкаТова е наше семейно наследство. Вдъхновени сме от моята пра-пра баба, за която само съм слушала. Тя е правела всякакви мехлеми и помади на базата на различни извлеци както за разкрасяване, така и за различни нужди – екземи, ухапвания, белези, мускулни болки. И така баба освен вдъхновение ни предава и книга с рецептури, която майка ми, обогатява и развива през годините.

За това какви познания са необходими за съставянето на една рецепта, на базата на натурални продукти събеседничката ни казва:

Познания за природата, билките, маслата, техните действия и противодействия. Непрекъснато търсим нови ефикасни конкурентноспособни формули. Много е важно следенето на световните тенденции в козметичната индустрия и актуализирането на нашите продукти. Това са само част от познанията, необходими за съставянето на една рецепта.

Богата е палитрата от козметични продукти, които предлага фирмата на Мария Спасова, приблизително 500. Как се ражда една рецепта и какъв е пътят до реализацията й като козметичен продукт:

Така е, предлагаме козметика с кристали, злато, охлюви, хайвер. В действителност следим тенденциите, но най-често самите клиенти ни подсказват с търсенето си към какво да се насочим и какъв тип продукт да развием. Раждането на рецептурата е най-лесната част. Следва намирането на правилните суровини от точното място. При нас е малко по-сложно защото става въпрос за билки и масла и има сезонност на много от тях. След това идва неразделната административна част, свързана с анализи, подготвяне на доклади, досиета, оценки за безопасност, регистрация на продукта. И разбира се, крайната визия и производството му, за да стъпи на пазара.

Клиентите на фирмата, която е на пазара от 1991 година, са частни лица и големи международни компании, за които работи най-често под тяхна марка. Ето защо попитахме Мария Спасова има ли рецепта за успеха и коя е тайната й съставка?

Преди време казвах, че  няма такава рецепта, но всъщност има. Трябваше ми време, за да я синтезирам и опозная. Съставките са комбинация от много желание, търпение, упоритост, труд, безсънни нощи и любов към това, което правиш. И не на последно място екип и семейство, на което можеш да разчиташ. Това е тайната на успеха!


Още от рубриката

Да не се чувстваме безгласни, прикани Десислава Стефанова - Българка на годината на ДАБЧ

За девета година Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) връчи отличието Жена на годината. Номинирани за наградата на името на Света Злата Мъгленска бяха 15 българки от целия свят, които възпитават децата на нашите сънародници зад граница..

публикувано на 19.04.18 в 16:12

Изложбата “Болести и лечение през вековете” представя кратка история на медицината по нашите земи

Древните лечители по нашите земи притъпявали болката от скалпела с мандрагора, уповавали се на божествата и вярвали в силата на билките. А наследниците им дори и днес стъпват върху атавистичното им на моменти знание. Болестите, които са..

публикувано на 17.04.18 в 12:13
Маргарита Стоянова

За селския мол в Габрово и инициативата „Забравените традиции, живи вкусове”

„Селски мол”– лъскава помпозна сграда с магазини и офиси в центъра на някое селце? Не! Става въпрос за базар-изложение, наречен така съвсем на шега, но вече придобил голяма популярност. Идеята за създаването на селския мол принадлежи на четири..

публикувано на 17.04.18 в 10:58