Филип Захариев – един шеф на екстремно работно място

Снимка: личен архив

В разгара на жаркото лято ще ви разхладим с полъх от Скандинавия. Действието на нашата история се развива в най-северния град в света – Лонгийрбюен (Longyearbyen), Норвегия. С население от малко над 2000 души от над 40 националности, градчето е притегателен център за 85 000 туристи годишно. От 2015 г. тук живее шеф Филип Захариев. Българинът работи в най-реномирания местен ресторант Gruvelagaret (миньорски склад, в превод от норвежки). Сградата е принадлежала на местната минна компания в миналото, а стогодишният интериор е максимално запазен. Ресторантът е носител на първа награда на Luxury Travel Guide за Европа през 2017.

СнимкаФилип обича да експериментира в кухнята. Тъй като градчето е разположено на остров, продуктите се доставят от континенталната част на Норвегия. В менюто присъстват най-често дивеч и риба, но Филип използва и елементи от азиатската, италианската и българската кухня. Сред любимите му нашенски рецепти са яйца по панагюрски. Специалитетите на заведението са кралски раци със сос от Малайзия, тигрови скариди с кьопоолу, поднесени с прясно изпечена българска питка и много други, и всичко това съчетано със суровия чар на Полярния кръг. Цели три месеца градчето е потънало в мрак по 24 часа в денонощието. Постепенно денят нараства и между 19 април и 23 август слънцето изобщо не залязва.

СнимкаДостъпът до ресторанта е предизвикателство, тъй като пътят често е затворен поради лавинна опасност. При обилен снеговалеж, персоналът го разчиства със снегорин.

За да се насладите на полярния чар на ресторанта, трябва да имате предварителна резервация. Пушката тук няма ролята на декор и влиза в действие при евентуални срещи с белите мечки, които са повече от жителите на градчето.

СнимкаВсичко това не може да стресне Филип, който се отнася към работата си с много ентусиазъм и позитивизъм. “Живял съм на доста места, но винаги съм знаел, че съм там временно. Когато дойдох тук, знаех, че ще съм тук за постоянно." Все пак, къде другаде може да ти се отдаде възможност да си направиш селфи с полярен елен по време на работа?!

СнимкаРедактор: Моника Александрова

Снимки: личен архив
Още от рубриката

Да не се чувстваме безгласни, прикани Десислава Стефанова - Българка на годината на ДАБЧ

За девета година Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) връчи отличието Жена на годината. Номинирани за наградата на името на Света Злата Мъгленска бяха 15 българки от целия свят, които възпитават децата на нашите сънародници зад граница..

публикувано на 19.04.18 в 16:12

Изложбата “Болести и лечение през вековете” представя кратка история на медицината по нашите земи

Древните лечители по нашите земи притъпявали болката от скалпела с мандрагора, уповавали се на божествата и вярвали в силата на билките. А наследниците им дори и днес стъпват върху атавистичното им на моменти знание. Болестите, които са..

публикувано на 17.04.18 в 12:13
Маргарита Стоянова

За селския мол в Габрово и инициативата „Забравените традиции, живи вкусове”

„Селски мол”– лъскава помпозна сграда с магазини и офиси в центъра на някое селце? Не! Става въпрос за базар-изложение, наречен така съвсем на шега, но вече придобил голяма популярност. Идеята за създаването на селския мол принадлежи на четири..

публикувано на 17.04.18 в 10:58