Филип Захариев – един шеф на екстремно работно място

Снимка: личен архив

В разгара на жаркото лято ще ви разхладим с полъх от Скандинавия. Действието на нашата история се развива в най-северния град в света – Лонгийрбюен (Longyearbyen), Норвегия. С население от малко над 2000 души от над 40 националности, градчето е притегателен център за 85 000 туристи годишно. От 2015 г. тук живее шеф Филип Захариев. Българинът работи в най-реномирания местен ресторант Gruvelagaret (миньорски склад, в превод от норвежки). Сградата е принадлежала на местната минна компания в миналото, а стогодишният интериор е максимално запазен. Ресторантът е носител на първа награда на Luxury Travel Guide за Европа през 2017.

СнимкаФилип обича да експериментира в кухнята. Тъй като градчето е разположено на остров, продуктите се доставят от континенталната част на Норвегия. В менюто присъстват най-често дивеч и риба, но Филип използва и елементи от азиатската, италианската и българската кухня. Сред любимите му нашенски рецепти са яйца по панагюрски. Специалитетите на заведението са кралски раци със сос от Малайзия, тигрови скариди с кьопоолу, поднесени с прясно изпечена българска питка и много други, и всичко това съчетано със суровия чар на Полярния кръг. Цели три месеца градчето е потънало в мрак по 24 часа в денонощието. Постепенно денят нараства и между 19 април и 23 август слънцето изобщо не залязва.

СнимкаДостъпът до ресторанта е предизвикателство, тъй като пътят често е затворен поради лавинна опасност. При обилен снеговалеж, персоналът го разчиства със снегорин.

За да се насладите на полярния чар на ресторанта, трябва да имате предварителна резервация. Пушката тук няма ролята на декор и влиза в действие при евентуални срещи с белите мечки, които са повече от жителите на градчето.

СнимкаВсичко това не може да стресне Филип, който се отнася към работата си с много ентусиазъм и позитивизъм. “Живял съм на доста места, но винаги съм знаел, че съм там временно. Когато дойдох тук, знаех, че ще съм тук за постоянно." Все пак, къде другаде може да ти се отдаде възможност да си направиш селфи с полярен елен по време на работа?!

СнимкаРедактор: Моника Александрова

Снимки: личен архив
Още от рубриката

100 години българско училище в Будапеща

На 25 февруари се навършват 100 години, откак отваря врати българското училище в Будапеща. На тази дата 18 българчета започват редовното си обучение в наетата класна стая. В историята на училището ни потапя Светла Кьосева, днешният директор на..

публикувано на 25.02.18 в 08:00

„Балканска пролет в Бяло и Червено“ подготвят българите в Милано

На 25 февруари Музеят на културите по света в Милано ще бъде домакин на „Балканска пролет в Бяло и Червено“. Започнал преди пет години като лаборатория за изработване на мартеници в Българското училище в италианския град, постепенно празникът,..

публикувано на 23.02.18 в 13:33

За по-човечно детско правосъдие пледира кампания на Националната мрежа за децата

Трудово-възпитателните училища от времето на социализма, създадени с презумцията да бъдат възпитателна институция за малолетни и непълнолетни, продължават да съществуват и днес, макар преименувани на възпитателни училища - интернати. По закон от..

публикувано на 23.02.18 в 10:49