Нова динамика в политиката за връзки със сънародниците зад граница

Председателят на Асоциацията за българите в Украйна Антон Киссе, вицепремиерът Валери Симеонов и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев след срещата.
Снимка: БТА

Отиващата си седмица ще запомним с няколко свидетелства за повишен интерес в България към сънародниците, които по една или друга причина не живеят в нея, а в чужбина. Този интерес винаги и съществувал, но сега изглежда придобива нови измерения. Вероятно един от факторите за това е, че коалиционен партньор в днешното управление е подчертано чувствителната към тази тема коалиция „Обединени патриоти“. Но интерес към промени в политиката към сънародниците ни зад граница се долавя и в деловите среди, сред които те са възприемани и като фактор с потенциални предимства при решаването на проблема с хроничния напоследък недостиг на работна ръка.

Тези дни в Министерския съвет се проведе среща на Координационния център за българите в Украйна, свикана от вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за икономическата и демографската политика. За сериозността на дневния ред красноречиво говори самият факт, че за участие бяха поканени министри и заместник-министри на външните работи, на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната политика, на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването, както и представители на Българския червен кръст, на Националното сдружение на общините и Държавната агенция за българите в чужбина. Участва също председателят на Асоциацията за българите в Украйна Антон Киссе. Обсъждани бяха откриването на „горещ“ телефон и e-mail адрес, на който да бъдат подавани сигнали и новини за положението на българското малцинство в зоните на конфликт, както и възможности за обмен на информация за обстановката в Украйна и възможните рискове за българското малцинство във връзка с нея. Дискутирани бяха също възможности за улесняване на постоянното пребиваване и осигуряването на работа за българи от Украйна в България. Става въпрос за задача с висока степен на отговорност, предвид обстоятелството, че обсъжданите мерки засягат българска общност от над 300 хиляди души, повечето от които при това имат смесени бракове.

Но обект на загриженост и внимание от страна правителството са не само сънародниците в Украйна. Вицепремиерът Симеонов обяви, че до няколко дни в парламента ще бъдат внесени законодателни промени, свързани с предоставянето на българско гражданство на етнически българи от други страни. Правосъдното министерство вече работи за преодоляване на бавните процедури, заради което към момента са натрупани над 56 000 неразгледани все още заявления за получаване за гражданство.

Пак тази седмица правителството одобри проекти за спогодби за трудова миграция с Армения, Молдова и Украйна. Документите са замислени като основа за водене на преговори за регулирането на заетостта на гражданите на трите държави в България, а като резултат от подписването им се очаква осигуряване на кадри за икономически сектори, в които има недостиг на работна сила.

За преодоляване на недостига на работна сила чрез привличане на българи зад граница вече мисли и самият бизнес, при това без да очаква благоприятстващи мерки от управлението. Докато правителството набелязваше мерки за привличане на сънародници от чужбина, аутсорсинговата компанията TELUS International Europe стартира кампания за българи, които са емигрирали, но искат да се върнат да работят в родината. Инициативата на компанията е наречена "Мога там. Искам тук" и е предназначена да финансира завръщането на 150 българи. Освен начален финансов пакет от  5000 лева, на заинтересованите се предлага самолетен билет, съдействие при установяването, набирането на документация и търсенето на квартира, както и едномесечно настаняване в хотел при нужда. Кандидатите ще започват работа в компанията с възможност да избират между офиси в София и Пловдив. На фона на обстоятелството, че зад граница в момента работят над 2,5 милиона българи и всяка година родината продължават да напускат между 13 000 и 24 000 души, инициативата на TELUS изглежда скромна. Но само на пръв поглед, защото тя е красноречиво свидетелство за съвпадение на целите на политическата власт и бизнеса, които имат изключително висок потенциал.

Председателят на Асоциацията за българите в Украйна Антон Киссе коментира, че проведените дискусии в Координационния център за българите в Украйна са дали нов импулс за перспективите за работа на българи от Украйна в България. Инициативата "Мога там. Искам тук" на компанията TELUS International Europe е аналогичен импулс по отношение на наскоро емигрирали българи от родината. Задача на управляващите е да обединят тези и други отделни импулси в една системна и устойчива национална политика.
Още от рубриката
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова с колегите си от Сърбия и Гърция Александър Антич (в ляво) и Йоргос Статакис по време на срещата в Александруполис.

Газовите проекти набират нова сила в регионалното сътрудничество на България

Ден след като в Кавала министърът на транспорта Ивайло Московски подписа с гръцкия си колега Христос Спирдзис междуправителствен меморандум за разширяване на проекта за транспортен коридор между пристанищата на двете държави, в пристанищния град..

публикувано на 08.09.17 в 11:55

Проектът за инфраструктурна свързаност между България и Гърция се разширява

Проектите за развитие на капацитета на гранично-пропускателните пунктове, за подобряване на трансграничните пътни комуникации, за свързване на газопреносните системи двете страни и за създаване на нови транспортни коридори между тях, неизменно са част..

публикувано на 07.09.17 в 12:24
По време на разговорите с черногорския си колега Сърджан Дарманович министър Екатерина Захариева подчерта, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС е не само сред приоритетите на българското председателство, но и дългосрочна цел на външната политика на България.

Посещението в Подгорица – последно, но не и по значение в балканската обиколка на министър Захариева

Обиколката на българския външен министър Екатерина Захариева из държавите в Западните Балкани приключи с посещение в Черна Гора. Преди това, в продължение на около месец, министърът проведе разговори в Сърбия, Албания, Македония и Босна и Херцеговина...

публикувано на 04.09.17 в 13:45