Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споменът за хан Кубрат и неговата Стара Велика България ще обединява занапред българите по света

БНР Новини

Изминали са почти 1370 години от смъртта на създателя на българската държавност – хан Кубрат. През VII век Кубрат обединил прабългарите във воено-племенен съюз, наречен Велика България. Тя обхващала степите северно от Азовско и Черно море. Византийските хронисти наричат това политическо обединение Стара Велика България. В този район по това време има много степни империи, но единствената, преживяла през вековете, е българската държава. Заслуга за това има хан Кубрат, който бил силна личност с голям авторитет сред прабългарските племена. Това е първият владетел, който проявява българско държавническо мислене, преценяват историците.

И днес мисълта за хана, който управлявал Стара Велика България, събужда патриотични чувства и повдига духа на българите по света. Преди 105 години истински подарък от съдбата е откриването на богатите погребални дарове от гроба на хан Кубрат. Мястото било непокътнато близо 13 века в украинското село Мала Перешчепина. Там, през 1912 г., две деца попаднали на съкровище, докато си играели край дюните на реката. Оказало се, че в находката само златните предмети тежали над 20 кг, а сребърните - над 50 кг. Част от него било изложено в областния Полтавски музей и вероятно по-късно претопено по нареждане на Сталин, а съхранените предмети постъпили в Държавния Ермитаж на Русия. За щастие, там се пазят най-важните вещи, които по беспорен начин доказват, че гробът е на хана, създал Стара Велика България.

Снимка

В Ермитажа са изложени и скиптърът на Кубрат, неговата владетелска сабя и други знаци на ханската власт.

СнимкаСега в Украйна живеят хиляди наши сънародници, като най-големи са общностите на таврийските и бесарабските българи. Техни представители са част от управлението на областта и дори са избирани за депутати в Украинския парламент. Инициативата за обозначаване и популяризиране на святото за всички нас място – гробът на хан Кубрат, подема депутатът Николай Габер. Първо там е поставена паметна плоча, а през 2012 г. се провежда общобългарски събор, на който се стичат над 3500 българи от цял свят. За есента на настоящата 2017 година се подготвя нов мащабен събор, на който се очаква да присъстват представители от всички български общности по света. Една от целите на сформирания инициативен комитет в Украйна и България еда се съберат средства за построяване на мемориален комплекс в памет на хан Кубрат и неговите наследници. Аз наричам това място в Украйна „българският Йерусалим“, защото то е важно за цялата българска нация. Дано в скоро време, когато бъде  изграден мемориалният комплекс, да може всеки един българин да стигне до там и да запомни откъде тръгва българската държава и къде са нашите корени – казва депутатът от българския парламент Красимир Богданов, който е и председател на организационния комитет за общобългарския събор тази година.

Красимир Богданов изрази задоволство, че повечето от колегите му в парламента са подкрепили инициативата с дарения на собствени средства за изграждане на паметник.

Инициативният комитет на българите се радва и на пълната подкрепа на властите в Украйна и по-специално в Полтавска област – казва инж. Делян Дамяновски, изп. директор на Националната асоциация на общинските съвети в България.


Истинска гордост беше, когато влязохме в кметството на Малая Перешчепина и там, заедно с украинското, беше поставено знамето на България. На много места можете да видите българския символ и да се почувствате като в България. Няма никаква пречка от украинските власти нито за провеждането на събора, нито за изграждането на мемориалния комплекс, посветен на хан Кубрат и Велика Бълагария.

Вече безспорно е признато, че именно на това място е гробът на хан Кубрат.  Тепърва предстои още много българи да разберат за това свято място и да го посетят – казва Румен Спасов, българин, живеещ от 20 години в Украйна и президент на международния благотворителен фонд „Хан Кубрат“.



СнимкаНие сме тези, от които зависи да се промени отношението към тази българска светиня,
не от чиновниците в кабинетите, а от нас – гражданите, това е наша работа. Преди 5 години се състоя първият общобългарски събор там. Но ето, след още пет имаше нужда отново някой да повдигне въпроса за събор и паметник. Тогава си помислих, че е мой ред да организирам българите. Случи се така, че се върнах за по-дълго време в България и започнах лека-полека да уговарям хората. Инициативата бързо ни обедини и вече сме над 30 души, представители на активно работещи в полза на каузата многолюдни граждански организации.

Снимки: Гергана Манчева и архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58