Премиерът Борисов прецизира в Истанбул приоритетите на българската енергийна политика

БТА

След като през юни бе на двустранно посещение в Турция, вчера премиерът Бойко Борисов посети отново южната съседка на България, този път за да участва в провеждащия се в Истанбул 22-и Световен петролен конгрес. И в трите си мандата досега премиерът води активна енергийна политика, а тя при ограничените природни ресурси на страната предполага силно международно сътрудничество. От форума в Истанбул Борисов се възползва, за да прецизира и съгласува с основни партньори на България енергийните приоритети на новия си кабинет.

В изказване пред участниците в конгреса Борисов представи проекта за европейски газов хъб „Балкан” като инфраструктура с голямо значение за разнообразяването на газовите доставки за Европа.. Като подчерта, че въпросният хъб предполага разпределяне на газови доставки от България, Румъния, Русия и Азербайджан, той напомни, че в проучванията за добив на газ в българската икономическа зона на Черно море вече участват едни от най-големите петролни компании в света.

Идеята за газов хъб „Балкан“ Борисов изложи в Истанбул в момент, когато Турция е на път да стане регионален лидер в съхранението на газ. Чрез предстоящото пускане в експлоатация на нови мощности в газовото хранилище под езерото Туз, Турция ще увеличи четири пъти капацитета си за съхранение на газ. Освен това, през май руската компания „Газпром“ започна да строи морския участък на проекта Турски поток, който ще минава по дъното на Черно море и ще излиза в европейската част на Турция, продължавайки към Гърция. Фактът, че независимо от тези обстоятелства Борисов представи проекта „Балкан“ в Истанбул показва, че правителството му не възприема доставките на газ за Европа през България като алтернатива на доставките на газ през Турция. Потвърждение на това е и фактът, че в разговори с турския премиер Бинали Йълдъръм Борисов определи като важна предстояща стъпка и изграждането на междусистемната газова връзка между България и Турция, за която се говори от доста време, но проектът реално не напредва. Освен това той увери, че правителството му ще подкрепя активно и развитието на Южния газов коридор, в който Турция е ключов участник.

Заедно със Северния коридор от Норвегия, Източния от Русия и Средиземноморския от Африка, Южният газов коридор ще бъде четвъртата голяма ос за доставки на газ за Европейския съюз. Освен Турция като ключова транзитна страна, този коридор предвижда и транзитни маршрути през Черно море и Източно Средиземно море.

Все в контекста на интереса от разнообразяване на газовите доставки в региона Бойко Борисов участва и в многостранна среща с президентите на Турция – Реджеп Тайип Ердоган, на Азербайджан – Илхам Алиев, на Сърбия – Александър Вучич и с премиера на Албания Еди Рама. Място в този формат на разговори България се полага освен друго и поради обстоятелството, че около 80 процента от всички компресорни станции на Балканите се намират на нейна територия.

В Истанбул Борисов потвърди пред руския министър на енергетиката Александър Новак готовността за сътрудничество с Русия в разширяването на националната газопреносна инфраструктура съобразно правилата на ЕС и намерението на правителството му да възобнови проекта за втора ядрена централа в Белене при условие, че бъде намерен стратегически частен инвеститор в проекта.

По същество българският премиер не заяви в Истанбул някакви нови приоритети, а прецизира познати вече намерения в контекста на променени политическите реалности в София при новото му коалиционно управление. В много висока степен обаче реализацията на тези приоритети е функция от геостратегически реалности, които досега са ги препятствали. Напредъкът в осъществяването им продължава да зависи основно от международната обстановка на изток от България.

print Отпечатай
Още от рубриката
Директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова

Дипломатите на България честват професионалния си празник

На 19 юли 1879 г. Княз Александър I Батенберг назначава първите дипломатически агенти на следосвобожденска България. Това са Драган Цанков, Евлоги Георгиев и Димитър Кирович. 120 години по-късно тогавашният министър на външните работи Надежда..

публикувано на 19.07.17 в 09:10
Бойко Борисов говори пред лидерите на Берлинския процес на срещата в Триест.

Висока балканска активност на България в началото на лятото

Високите летни горещини тази година съвпадат с необичайно висока активност в балканското направление на българската външна политика. Премиерът Бойко Борисов днес е в Солун за тристранна среща на върха с министър председателя на Гърция Алексис Ципрас и..

публикувано на 13.07.17 в 11:35
Момент от разговорите между Екатерина Захариева и Никола Димитров, проведени на 20 юни 2017 година.

Подготовката на Договора за добросъседство с Македония напредва, въпреки противоречията

След като наскоро премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев се договориха в София дългоочакваният Договор за добросъседство между двете държави да бъде подписан на 2 август, в събота и неделя, пак в София, външните министри..

публикувано на 10.07.17 в 11:43