Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денис Дурал: За мен пчелите са една „жива история”

БНР Новини

Тази година с грамота за най-предприемчив проект в Националния конкурс за Европейска награда за млади фермери беше удостоен 33 годишният Денис Дурал от силистренското село Брадвари. Със 120-те си кошера, с които развива биопчеларство и двата декара земя, на която отглежда шафран, той успя да изпревари много фермери с по-големи и мащабни стопанства.

Намираме го в пчелина му, насред акациевата гора на родното му село, да вади мед. След събрания акациев и липов мед, сега е ред на слънчогледовия.  Не скрива задоволството си, особено след миналогодишната, лоша за българските пчелари, реколта.

Защо се насочихте към биопчеларството?

Снимка

Според мен това е бъдещето
– отговоря Денис и пояснява. – За мен не съществуваше друга дилема. Ако ще е пчеларство, то трябва да е био. Същото се отнася и до шафрановия минзухар, който произвеждам. Той също е био, луковиците притежават френски сертификат. Получения шафран продавам на френския си доставчик. Като човек, който разбира от сортове, предпочитам винаги органичните храни. Оттам дойде и желанието ми за развиване на биопчеларство и биопроизводство.

СнимкаМладият добруджанец обикаля широкия свят, работи дълго време в Англия и Германия, опитва късмета си в различни области, но носталгията го връща в родното Брадвари. От 2014 година се занимава с биопчеларство, а от 2015 година с производство на шафран.

На въпроса как и къде продава произведения мед, Денис Дурал отговаря:

До миналата година не притежавах сертификат за производство на органичен мед. Сега произведеният от мен пчелен мед получи одобрение в Англия. Благодарение на това признание, вече имам подписани договори с големи европейски фирми за продажба на биологичния мед на европейските пазари.

Денис Дурал е агроинженер по професия, но откъде идва любовта му към пчелите? Отворът на този въпрос няма как да не ни изненада:

Аз много обичам историята. Когато се съберем с приятелите, си говорим за история, обсъждаме, спорим и анализираме. А за мен пчелите са една „жива история” – начинът на живот и работата  им. Целият живот в един кошер се върти и се гради около пчелата майка или т. нар. пчела кралица. Ето защо те ме изумяват с цялата организация на пчелното семейство, а аз не спирам да ги изучавам. За мен пчелите са чудо.

Затова хората, които искат да се занимават с пчеларство само заради парите и лесните доходи, според Денис Дурал, няма как да успеят, без да вложат и нещо от себе си:

В основата на пчеларството трябва да стои любовта към пчелите. Чак след това може да се мисли за пари. Ако се захващате с пчеларство с мисълта, че тук има пари, и то лесни пари, то тази работа няма как да продължи.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00