Ерол Ракипов и мечтите от разстояния

Снимка: Ани Петрова

Преди 30 години един млад български вибрафонист мечтае за Бъркли и школата на Гари Бъртън. Преди броени дни открива същия вибрафон в същото студио на БНР, на който е правил демозаписа за Бъркли. И носи поредния си авторски албум, където предисловието е на същия Гари Бъртън. Значи ли това, че Ерол е достигнал мечтите си?

Отговорите, както и имената на авторските му композиции, не са еднозначни. Вдъхновенията – също. Песен, пята от майката на Ерол, се оказва и главен герой на документален филм („Чия е тази песен“ на Адела Пеева). В албума я преоткриваме като Bosphorus.

Историята за гладните циганета и родителите им, мечтаещи за фурна, където да им опекат питка, оживява в пъстра инструментална гълчава в The Dream of the Little Gypsy.

Не е забравен и първият учител на Ерол – Добри Палиев. На него е посветена и традиционната песен Todora.

Заедно с Ерол има още двама български джазмени, басистът Пепи Славов и Любомир Господинов – тенор и сопран саксофони. Другата част от бандата са кубински музиканти, установили се в Маями, където Ерол живее и преподава в няколко университета. Мартин Бехерано е пианист, с когото Ерол вече е записвал, негов е и подборът на барабаниста Лудвиг Афонсо и алт-саксофониста Давид Леон. Притесненията на Ерол доколко няма да се „настъпват“ неравноделните ритми с кубинските се изпаряват още при първия запис и така необходимият баланс на класическото джаз-пиано трио е факт, който оставя максимална свобода на солиращите вибрафон, маримба и саксофони.

Американските критици са единодушни: групата ще продължава да очарова във времето – съчетанието на таланти и способности дават един от най-хубавите албуми в последно време според Трейвис Роджър. А за един от най-универсалните джазмени в България – Теодосий Спасов, случайната му среща на входа на БНР с Ерол породи спонтанната им импровизация "Чукаме на дърво", която щедро посветиха на петата годишнина на Радио Бинар.Още от рубриката
Трио Cellisimo

Cellisimo отбеляза 70-годишнината на виолончелиста Анатоли Кръстев

70-годишнината на проф. Анатоли Кръстев, която той отбеляза на 6 септември, стана повод за последните два концерта на Cellisimo. Единият бе на рождения ден на виолончелиста, на който към триото Анатоли, Атанас и Калина Кръстеви в зала „България“ на..

публикувано на 20.09.17 в 14:31

Студентска фолклорна формация печели челни места в световната платформа за етномузика Еthnocloud

Магията на българския фолклор пленява българи и чужденци от столетия. Той е част от визитната картичка на България пред света, а мотиви от различни песни, са използвани от редица известни музиканти от цял свят в техни произведения. По този начин,..

публикувано на 15.09.17 в 12:39

Завършва 33-то издание на „Празници на изкуствата Аполония“

Произведението „Прозорци и портокали“ е написано от младия композитор Петър Керкелов, специално за 33-то издание на „Празници на изкуствата Аполония“. Това бе една от петте музикални премиери, представени на фестивала тази година. Изпълнението бе на..

публикувано на 05.09.17 в 14:43