Ерол Ракипов и мечтите от разстояния

Снимка: Ани Петрова

Преди 30 години един млад български вибрафонист мечтае за Бъркли и школата на Гари Бъртън. Преди броени дни открива същия вибрафон в същото студио на БНР, на който е правил демозаписа за Бъркли. И носи поредния си авторски албум, където предисловието е на същия Гари Бъртън. Значи ли това, че Ерол е достигнал мечтите си?

Отговорите, както и имената на авторските му композиции, не са еднозначни. Вдъхновенията – също. Песен, пята от майката на Ерол, се оказва и главен герой на документален филм („Чия е тази песен“ на Адела Пеева). В албума я преоткриваме като Bosphorus.

Историята за гладните циганета и родителите им, мечтаещи за фурна, където да им опекат питка, оживява в пъстра инструментална гълчава в The Dream of the Little Gypsy.

Не е забравен и първият учител на Ерол – Добри Палиев. На него е посветена и традиционната песен Todora.

Заедно с Ерол има още двама български джазмени, басистът Пепи Славов и Любомир Господинов – тенор и сопран саксофони. Другата част от бандата са кубински музиканти, установили се в Маями, където Ерол живее и преподава в няколко университета. Мартин Бехерано е пианист, с когото Ерол вече е записвал, негов е и подборът на барабаниста Лудвиг Афонсо и алт-саксофониста Давид Леон. Притесненията на Ерол доколко няма да се „настъпват“ неравноделните ритми с кубинските се изпаряват още при първия запис и така необходимият баланс на класическото джаз-пиано трио е факт, който оставя максимална свобода на солиращите вибрафон, маримба и саксофони.

Американските критици са единодушни: групата ще продължава да очарова във времето – съчетанието на таланти и способности дават един от най-хубавите албуми в последно време според Трейвис Роджър. А за един от най-универсалните джазмени в България – Теодосий Спасов, случайната му среща на входа на БНР с Ерол породи спонтанната им импровизация "Чукаме на дърво", която щедро посветиха на петата годишнина на Радио Бинар.Още от рубриката

„Младите в операта”

България стана първата държава-домакин по реализирането на двугодишния международен проект "Младите в операта". Това е първият български проект за сътрудничество в областта на културата "Креативна Европа", одобрен да получи съфинансиране от Европейския..

публикувано на 17.02.18 в 11:10
Перкусионен ансамбъл Paliev’s sparkles

Детски перкусионен концерт представя творби от проф. Добри Палиев

Талантливи възпитаници на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ са подготвили интересна програма с творби от проф. Добри Палиев. Концертът е на 18 февруари в камерна зала „България“. Това е първото събитие, посветено на 90-годишнината от..

публикувано на 16.02.18 в 09:05
Последният концерт на Дико Илиев като диригент

Спомен за Дико Илиев

На 15 февруари се навършват 120 години от рождението на Дико Илиев – композитор, диригент, самороден талант, уникално явление в нашата култура. Автор е на десетки хора, маршове, валсове, ръченици, китки за духов оркестър. Появява се..

публикувано на 15.02.18 в 08:30