Ерол Ракипов и мечтите от разстояния

Снимка: Ани Петрова

Преди 30 години един млад български вибрафонист мечтае за Бъркли и школата на Гари Бъртън. Преди броени дни открива същия вибрафон в същото студио на БНР, на който е правил демозаписа за Бъркли. И носи поредния си авторски албум, където предисловието е на същия Гари Бъртън. Значи ли това, че Ерол е достигнал мечтите си?

Отговорите, както и имената на авторските му композиции, не са еднозначни. Вдъхновенията – също. Песен, пята от майката на Ерол, се оказва и главен герой на документален филм („Чия е тази песен“ на Адела Пеева). В албума я преоткриваме като Bosphorus.

Историята за гладните циганета и родителите им, мечтаещи за фурна, където да им опекат питка, оживява в пъстра инструментална гълчава в The Dream of the Little Gypsy.

Не е забравен и първият учител на Ерол – Добри Палиев. На него е посветена и традиционната песен Todora.

Заедно с Ерол има още двама български джазмени, басистът Пепи Славов и Любомир Господинов – тенор и сопран саксофони. Другата част от бандата са кубински музиканти, установили се в Маями, където Ерол живее и преподава в няколко университета. Мартин Бехерано е пианист, с когото Ерол вече е записвал, негов е и подборът на барабаниста Лудвиг Афонсо и алт-саксофониста Давид Леон. Притесненията на Ерол доколко няма да се „настъпват“ неравноделните ритми с кубинските се изпаряват още при първия запис и така необходимият баланс на класическото джаз-пиано трио е факт, който оставя максимална свобода на солиращите вибрафон, маримба и саксофони.

Американските критици са единодушни: групата ще продължава да очарова във времето – съчетанието на таланти и способности дават един от най-хубавите албуми в последно време според Трейвис Роджър. А за един от най-универсалните джазмени в България – Теодосий Спасов, случайната му среща на входа на БНР с Ерол породи спонтанната им импровизация "Чукаме на дърво", която щедро посветиха на петата годишнина на Радио Бинар.print Отпечатай
Още от рубриката

Посветено на Апостола

Тази вечер е тържественият концерт, с който в столицата се отбелязва 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. На откритата сцена в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ ще прозвучи почти непознато произведение –..

публикувано на 17.07.17 в 11:46

„Колкото сме по-дръзки, толкова по-голям шанс имаме“ – Живко Василев за дебютния албум на Outhentic

Трио Outhentic е създадено преди около пет години. Живко Василев свири на кавал, възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в гр. Варна. Сестра му Райна Василева е завършила същото училище, но с народно пеене. Виктор Джоргов,..

публикувано на 12.07.17 в 12:28

София отново влиза в ритъма на A to JaZZ

За седма поредна година фестивалът A to JaZZ ще представи интересна програма, в която са включени някои от най-големите световни джаз музиканти, както и елитни български изпълнители. От 7 до 9 юли, на откритата сцена в Южен Парк – 2 (между музея..

публикувано на 06.07.17 в 11:15