Ерол Ракипов и мечтите от разстояния

Снимка: Ани Петрова

Преди 30 години един млад български вибрафонист мечтае за Бъркли и школата на Гари Бъртън. Преди броени дни открива същия вибрафон в същото студио на БНР, на който е правил демозаписа за Бъркли. И носи поредния си авторски албум, където предисловието е на същия Гари Бъртън. Значи ли това, че Ерол е достигнал мечтите си?

Отговорите, както и имената на авторските му композиции, не са еднозначни. Вдъхновенията – също. Песен, пята от майката на Ерол, се оказва и главен герой на документален филм („Чия е тази песен“ на Адела Пеева). В албума я преоткриваме като Bosphorus.

Историята за гладните циганета и родителите им, мечтаещи за фурна, където да им опекат питка, оживява в пъстра инструментална гълчава в The Dream of the Little Gypsy.

Не е забравен и първият учител на Ерол – Добри Палиев. На него е посветена и традиционната песен Todora.

Заедно с Ерол има още двама български джазмени, басистът Пепи Славов и Любомир Господинов – тенор и сопран саксофони. Другата част от бандата са кубински музиканти, установили се в Маями, където Ерол живее и преподава в няколко университета. Мартин Бехерано е пианист, с когото Ерол вече е записвал, негов е и подборът на барабаниста Лудвиг Афонсо и алт-саксофониста Давид Леон. Притесненията на Ерол доколко няма да се „настъпват“ неравноделните ритми с кубинските се изпаряват още при първия запис и така необходимият баланс на класическото джаз-пиано трио е факт, който оставя максимална свобода на солиращите вибрафон, маримба и саксофони.

Американските критици са единодушни: групата ще продължава да очарова във времето – съчетанието на таланти и способности дават един от най-хубавите албуми в последно време според Трейвис Роджър. А за един от най-универсалните джазмени в България – Теодосий Спасов, случайната му среща на входа на БНР с Ерол породи спонтанната им импровизация "Чукаме на дърво", която щедро посветиха на петата годишнина на Радио Бинар.Още от рубриката

Добрин Панайотов за ОНМ на БНР – с любов, благодарност и възхищение

Оркестърът за народна музика при БНР отново е подготвил интересна програма. Концертът е на 23 ноември от 19.30 в Първо студио на БНР. Посветен е на Добрин Панайотов – диригент на състава почти десет години – от 1978 до 1986 г. и от 1988 до 1990..

публикувано на 22.11.17 в 14:32

„Мистерията на българските гласове“ с различен звуков профил

След концерти у нас и в няколко страни на Европа, в началото на 2018 г. „Мистерията на българските гласове“ ще издаде нов албум. Основан преди 65 години, световноизвестният хор никога не е преустановявал срещите си с публиката по света. Създаден е..

публикувано на 21.11.17 в 12:07

Българското участие на Montreux Jazz Festival Japan, или българският глас на японската музика

В началото на ноември Ваня Монева, заедно с няколко певици от хора, който носи нейното име, взе участие в японското издание на известния джаз фестивал в Монтрьо. Основател и неизменен диригент на състава от 1994 г., тя е сред най-известните дами в..

публикувано на 15.11.17 в 12:36