Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висока балканска активност на България в началото на лятото

БНР Новини
Бойко Борисов говори пред лидерите на Берлинския процес на срещата в Триест.
Снимка: Пресцентър на Министерския съвет

Високите летни горещини тази година съвпадат с необичайно висока активност в балканското направление на българската външна политика. Премиерът Бойко Борисов днес е в Солун за тристранна среща на върха с министър председателя на Гърция Алексис Ципрас и президента на Сърбия Александър Вучич. Участието в тази среща, свикана за съгласуване на общи действия в сферата на енергийната и транспортната свързаност, миграционния натиск и предизвикателствата пред Западните Балкани, е само брънка от цяла поредица прояви на регионалната външна политика на България през тази седмица.

В Солун Борисов пристигна от Триест, където в сряда взе участие на срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Пред участниците премиерът потвърди твърдия ангажимент на правителството с подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в ЕС и определи изграждането на свързващата инфраструктура като изключително важна за утвърждаване на европейската перспектива на региона. Особено радващо за България бе обявеното още преди форума в Триест намерение на ЕК да финансира паневропейския Коридор номер 8 от Черно до Адриатическо море, който предвижда София и Скопие да бъдат свързани с магистрален път и железопътна линия.

Докато в Триест се провеждаше среща ЕС – Западни Балкани, в София вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева обсъждаха действия около проекта за газова връзка между България и Гърция със специалния пратеник и координатор по международните енергийни въпроси на Държавния департамент на САЩ Мери Уорлик. Бъдещото сътрудничество между двете страни в енергетиката бе обсъждано в контекста на необходимостта от гарантиране на енергийна сигурност в цяла Югоизточна Европа. Обект на основно внимание бяха стратегически за страната проекти като свързването на газопреносната система на България с тези на Турция, Сърбия и Румъния.

Преди това в понеделник, в рамките на Световния петролен конгрес в Истанбул, премиерът Борисов води разговори в многостранен формат с президентите на Турция и Сърбия – Реджеп Ердоган и Александър Вучич и с албанския си колега Еди Рама, а в двустранен – с турския премиер Бинали Йълдъръм, по въпроси на регионалното сътрудничество в енергетиката и енергийната свързаност. На партньорите на България в региона бяха дадени уверения, че след изграждането на газовата връзка с Румъния правителството на Борисов ще съсредоточи усилията си в ускоряване изграждането и на газовите връзки с Турция, Гърция и Сърбия.

Двустранни действия със Сърбия в енергетиката с основен акцент върху газовата връзка с нея договаря през седмица в Белград и енергийният министър Теменужка Петкова със сръбския си колега Александър Антич. Енергийното сътрудничество беше съществена тема и от посещение на президента Румен Радев в Черна гора. На разговорите си с Радев президентът Филип Вуянович и премиерът Душко Маркович отправиха към България покана да се включи в проект за изграждане на далекопровод за пренос на електроенергия между Черна гора и Италия през Адриатическо море.

Динамиката в регионалната политика на България през последните дни е необичайно висока, но същевременно логична и очаквана. Още през юни на срещата на върха на ЕС министър-председателят Борисов потвърди готовността на България да участва в т. нар. Берлински процес за ускоряване на европейската интеграция на Балканите. Интеграцията на Балканите е и един от трите основни приоритета на предстоящото българско председателство на ЕС през първата половина на идната година. Проявите на българската регионална политика през тази седмица показват, че целите й са не само споделяни, но се ползват и с подкрепа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00