Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако ще правите бизнес в България, отидете във Варна, съветва Световната банка

БНР Новини
Снимка: архив

България е една средно добра страна за правене на бизнес, сочи последното изследване на Световната банка „Правене на бизнес в Европейския съюз, 2017 г.: България, Унгария и Румъния" (Doing Business in the EU,2107: Bulgaria, Hungary, Romania).В изследването са включени 6 български града – Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, София и Варна, като най-добре се представя морската столица на страната. Резултатите на градовете са оценявани по пет отделни фактора: започване на бизнес, получаване на разрешително за строеж, присъединяване към електроразпределителната мрежа, регистриране на собственост и изпълнение на договори. Според доклада няма град, който да се представя най-добре във всички измервани теми.

Заедно с това се посочва, че ако в годишното изследване на световната финансова институция Doing Business бяха изследвани показателите на Варна, а не на София, страната щеше да бъде класирана с 25 позиции по-напред – на 57-о, а не на 82-о място.

Последното изследване на Световната банка всъщност показва доколко благоприятни са бюрократичните и административните условия за бизнеса. От резултатите за България се вижда, че въпреки голямата централизация на властта и на практика задължителните и прилагани навсякъде по един и същи начин общовалидни правила и регулации, условията за бизнес зависят също от местните власти и те се различават от град на град. Варна винаги е била икономически фактор с огромно значение за страната като трети по население град. Тя е не само морската столица на страната от гледна точка на туризма и заобикалящите я многобройни черноморски курорти със стотиците хиляди туристи, които си харчат парите тук. Варна има много голямо пристанище и корабостроителница, Варна има международно модерно летище, свързана е с жп линии и шосета с цялата страна. И нещо много важно – дори и в мрачните времена на комунистическата диктатура Варна беше отворена за света и тук хората много по-добре се справят с предизвикателствата на пазарната икономика. Варна, естествено, не е такъв икономически гигант с над 30 на сто дял в БВП, какъвто е София. Но пък е и по-далече от централната администрация, което й дава възможности да бъде по-гъвкава по отношение на условията за правене на бизнес – различни разрешителни, лицензи, удостоверения и други все необходими за нормална икономическа дейност документи. С разширяването на електронните услуги за бизнеса, каквито са конкретните намерения на правителството в София, нещата ще станат още по-лесни, достъпни и евтини. Няма съмнение, че и местните власти ще се възползват от това и ще предложат на деловите среди по-изгодни и по-достъпни административни услуги. Това по-специално обещава вицепремиерът Томислав Дончев, който много държи на децентрализацията и цифровизацията.

Всъщност София изостава от по-малките градове в обслужването на бизнеса по повечето показатели на Световната банка. Така става и с Будапеща и Букурещ, а това говори, че не винаги и не във всяко едно отношение административните и политическите столици в този регион на Европа са градовете с най-високо ниво на регулиране и предоставяне на бизнес услуги. Или, пак според мнение на Дончев, в столицата има най-много излишна администрация, което я прави и най-неефективна.

От изследването на Световната банка става ясно, че препоръката й е да се предпочитат за бизнес градове като Варна, а не цитадели и мастодонти на бюрокрация като столицата София. Бизнес на брега на морето с плаж и развлечения – коктейл с висока доза добавена стойност!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20