Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако ще правите бизнес в България, отидете във Варна, съветва Световната банка

БНР Новини
Снимка: архив

България е една средно добра страна за правене на бизнес, сочи последното изследване на Световната банка „Правене на бизнес в Европейския съюз, 2017 г.: България, Унгария и Румъния" (Doing Business in the EU,2107: Bulgaria, Hungary, Romania).В изследването са включени 6 български града – Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, София и Варна, като най-добре се представя морската столица на страната. Резултатите на градовете са оценявани по пет отделни фактора: започване на бизнес, получаване на разрешително за строеж, присъединяване към електроразпределителната мрежа, регистриране на собственост и изпълнение на договори. Според доклада няма град, който да се представя най-добре във всички измервани теми.

Заедно с това се посочва, че ако в годишното изследване на световната финансова институция Doing Business бяха изследвани показателите на Варна, а не на София, страната щеше да бъде класирана с 25 позиции по-напред – на 57-о, а не на 82-о място.

Последното изследване на Световната банка всъщност показва доколко благоприятни са бюрократичните и административните условия за бизнеса. От резултатите за България се вижда, че въпреки голямата централизация на властта и на практика задължителните и прилагани навсякъде по един и същи начин общовалидни правила и регулации, условията за бизнес зависят също от местните власти и те се различават от град на град. Варна винаги е била икономически фактор с огромно значение за страната като трети по население град. Тя е не само морската столица на страната от гледна точка на туризма и заобикалящите я многобройни черноморски курорти със стотиците хиляди туристи, които си харчат парите тук. Варна има много голямо пристанище и корабостроителница, Варна има международно модерно летище, свързана е с жп линии и шосета с цялата страна. И нещо много важно – дори и в мрачните времена на комунистическата диктатура Варна беше отворена за света и тук хората много по-добре се справят с предизвикателствата на пазарната икономика. Варна, естествено, не е такъв икономически гигант с над 30 на сто дял в БВП, какъвто е София. Но пък е и по-далече от централната администрация, което й дава възможности да бъде по-гъвкава по отношение на условията за правене на бизнес – различни разрешителни, лицензи, удостоверения и други все необходими за нормална икономическа дейност документи. С разширяването на електронните услуги за бизнеса, каквито са конкретните намерения на правителството в София, нещата ще станат още по-лесни, достъпни и евтини. Няма съмнение, че и местните власти ще се възползват от това и ще предложат на деловите среди по-изгодни и по-достъпни административни услуги. Това по-специално обещава вицепремиерът Томислав Дончев, който много държи на децентрализацията и цифровизацията.

Всъщност София изостава от по-малките градове в обслужването на бизнеса по повечето показатели на Световната банка. Така става и с Будапеща и Букурещ, а това говори, че не винаги и не във всяко едно отношение административните и политическите столици в този регион на Европа са градовете с най-високо ниво на регулиране и предоставяне на бизнес услуги. Или, пак според мнение на Дончев, в столицата има най-много излишна администрация, което я прави и най-неефективна.

От изследването на Световната банка става ясно, че препоръката й е да се предпочитат за бизнес градове като Варна, а не цитадели и мастодонти на бюрокрация като столицата София. Бизнес на брега на морето с плаж и развлечения – коктейл с висока доза добавена стойност!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00