Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посветено на Апостола

БНР Новини
Снимка: operasofia.bg

Тази вечер е тържественият концерт, с който в столицата се отбелязва 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. На откритата сцена в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ ще прозвучи почти непознато произведение – Оратория-реквием „Васил Левски“ от композитора Боян Икономов за хор, трима солисти, оркестър и рецитатор. Текстът на ораторията е написан от поета Димитър Точев. Идеята за изпълнението на вокално-инструменталната творба е на акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Композиторът Боян Икономов (1900-1973) е завършил Свободния университет в София, но учи частно музикална теория, хармония и контрапункт. Продължава в Schola cantorum – Париж, където следва композиция при Венсан Д‘Енди, а при Ги дьо Лионкур – виола и орган. Учи композиция и при Надя Буланже и Албер Русел. Във френската столица живее и работи до 1937 г. като композитор и диригент на свободна практика. Основава мъжки хор от български емигранти, с който изпълнява само българска музика. Дирижира симфонични концерти с програми от български произведения в Париж, Лион, Лозана, Рим, Виена и Вроцлав. След завръщането си в България десет години е музикален ръководител на Радио София, след това заема още редица отговорни длъжности. Първият запис на Оратория-реквием “Васил Левски“ е документален. Направен е в Карлово, родния град на Левски през февруари 1973 г. – около месец преди композиторът да си отиде от този свят. Солисти са Сабин Марков (баритон), Стефка Попангелова (сопран) и Рени Пенкова (мецосопран), диригент Васил Стефанов. Хоровата партия изпълнява Ансамбълът за народни песни – несъществуващ вече състав на БНР, оркестърът е  Пловдивска филхармония. В края на същата година е регистриран студиен запис. Този път със СО на БНР и споменатите солисти, хор и диригент. Четец е Васил Стойчев. Ето и кратък откъс от текста, пропит с преклонение пред великия българин, но и носещ следите на времето, в което е създаден:

Богомолците ходят на Божия гроб на иконите свои да сложат къс от Божия кръст. От бесилото твое къс съм сложил на сърцето си в огъня буен. Младостта ми да се тревожи, неспокойна да бъде кръвта ми червена… Слава! Слава на всички герои и вечно безсмъртие!




В концерта, посветен на забележителната годишнина, са включени още две произведения – „Жертва вечерняя“ от Павел Чесноков и фрагмент от „Импровизация“ на Панчо Владигеров. Музиката на българския класик е послужила за балетна постановка, в която се пресъздават образите на Света София и нейните три дъщери – Вяра, Надежда и Любов. Нека припомним, че Света София е покровителка на столицата на България, а празникът на града е на 17 септември – денят на светицата и нейните дъщери. Според акад. Карталов тази тема, която много добре се хармонизира с Левски, със столицата и с отбелязването на празника. 

В съвсем различен стил е песента на композитора Димитър Пенев по текст на Александър Калчев. Изпълнител е актьорът Антон Радичев. Тя е събрала горчивината неизкоренимите човешки недостатъци, както и от проблемите, натрупани в държавата ни през последните десетилетия. Текстът е под формата на писмо до Левски:

Топи се народът и сам се спасява където му видят очите.

Зарязва родина и търси държава, в която намира защита.

Пиша ти, Дяконе...

Позор е безсилни когато изпаднем, все теб да те търсим в тегоба

и все да не знаем кой те предаде и точно къде ти е гробът…




Макар и наистина да не са много, музикални произведения за Васил Левски са създавани през годините. Две от съвременните заглавия, посветени на величавия образ на Апостола на свободата са дело на Стоян Бабеков – композитор и хоров диригент. През 80-те години на миналия век за фонда на БНР е записана кантатата „Клетва пред Левски“ в изпълнение на смесения хор „Петко Стайнов“, диригент – авторът.




„Тропар на Свети Йеродякон Игнатий-Левски“ – другата творба на Стоян Бабеков, е записана през 2014 г. от мъжкия състав на Смесения хор при БНР с диригент Румен Райчев. Може би трябва да уточним, че думата „Свети“ в случая е решение на автора. Левски не е канонизиран за светец, независимо от мащабната обществена кампания преди няколко години.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10