КНСБ: Дебатът за справяне с бедността у нас не може да бъде изместен от темата за добавки за стаж към заплатата

Снимка: архив

Издръжката на живота в България поскъпва през последните месеци, а бедността на мнозинството от хората се задълбочава. Това сочи доклад на един от най-големите български синдикати КНСБ, въз основа на анализ на цените на стоките и услугите и доходите на хората в България.

Тема номер едно за обществото ни в момента са доходите и най-вече възможностите за тяхното увеличение по всички възможни начини – каза след срещата при премиера Бойко Борисов синдикалният лидер Пламен Димитров. Като втора по важност тема той посочи нуждата от стимули за образование и квалификация на работещите българи. Специалисти от КНСБ представиха чуждестранно изследване върху производителността на труда в Европа, според което страната ни е сред първите с най-висока производителност. В дъното на класацията са Великобритания, Финландия и Дания. Работещите там, обаче, получават много по-големи доходи спрямо това, което произвеждат. Оказва се, че развиващите се икономики от Източна Европа дърпат напред икономическия растеж на ЕС. У нас това е за сметка на работниците – подчертават синдикалистите и изчисляват, че за всеки един лев добавена стойност от труд работникът получава към заплатата си едва 22 стотинки. Това е валидно както в сектора на селското стопанство, така и за индустрията и услугите. Несправедливото отношение между труда и капитала в ЕС е най-голямо в България, Полша и Румъния, сочат данните.


Данните на КНСБ от наблюдението на цените и на издръжката на живота в България представи Виолета Иванова от КНСБ:

СнимкаРезултатите показват, че за издръжката на 4 членно домакинство необходимите средства достигат 2287 лв. Това са двама родители с две деца, като с тези средства този род домакинство имат възможност да покрие разходите си за храна, училище, здравеопазване, жилище и за почивка. Посочената сума е спрямо средните стандарти за България. За да се осигури тази издръжка на живота, следва, че в това домакинство средната работна заплата на всеки от двамата родители не трябва да пада под 1143 лв., за да може да покрие необходимите разходи за останалите неработещи членове.

Най-големи са разходите на българина за битовите нужди и за храна. Взети заедно те формират около 60 % от потребителската кошница на домакинствата.

Ако се върнем 10 години назад и направим сравнение с юни 2008 г., ще видим, че нарастването на издръжката на живота достига до 25 %, или издръжката за 4 членно домакинство е нараснала с над 400 лв. до 2017 г. – казва Пламен Димитров:

СнимкаРазслоението и неравенствата в страната нарастват. Доходът от работна заплата през последните 10 години не нараства равномерно за всички работещи. В домакинствата с най-високи доходи заплатата на работещите членове се увеличава. За бедните е тъкмо обратното, заплатата на работещите бедни бележи ход надолу. Задълбочава се поляризацията в обществото ни. Богатите увеличават приходите си, а тези с най-ниски доходи продължават да обедняват. Според изследване на НСИ, само 30% от българите получават доход над средната за страната заплата. Затова, когато казваме, че средната работна заплата е над 1000 лв., трябва да имаме предвид, че 70% получават по-малко от нея. В София доходите са различни от тези в останалата част от страната. Средната заплата в столицата е  1370 лв., докато в страната е около 820 лв. Тревожен остава фактът, че 2 млн. и 500 хил. българи живеят под официалния праг на бедност – с 315 лв. Това са 1/3 от домакинствата. От тях 1 млн. и 500 хил. са пенсионери. Останалият 1 млн. са безработните, самотните майки и работещи бедни. Сумарно само 22% от домакинствата или милион и половина от всички 7 млн. и 100 хил. българи получават нормални доходи – над 570 лв. Много малка част от тях си позволяват да спестяват от доходите си. Според мен, този, който казва, че българинът вече предпочита да пести, вместо да харчи парите си, говори откровени глупости, заключава Пламен Димитров.

Снимки: БГНЕС

Още от рубриката

В Небраска вече очакват пълното слънчево затъмнение и лекцията на български астроном

Предстоящото пълно слънчево затъмнение, което някои таблоиди нарекоха „Великото американско затъмнение“, се очаква след броени дни. Датата е 21 август и със сигурност ще остане в историята на световната астрономия. Причините са две – от една..

публикувано на 16.08.17 в 08:30

Дигитални родители и киберскаути в помощ на децата в интернет

Модерно е да говорим за подрастващото поколение като за дигитално. Наричаме децата, родени след 2000 година така, защото не могат да си представят живота без няколко екрана – на телевизора, таблета, смартфона, компютъра. Информацията достига до тях..

публикувано на 15.08.17 в 08:15
Надя Кожухарова (в средата) и Никола Кондев (крайният вдясно) по време на представянето на кампанията.

Работата в чужбина може да се окаже капан

Всяка година стотици българи заминават на работа в чужбина с надеждата за по-високи доходи и качество на живот. Някои успяват да реализират мечтите си, но има и такива, които попадат в капана на трафика на хора с цел трудова експлоатация...

публикувано на 11.08.17 в 09:57