Колорит и настроение на Международния фолклорен фестивал „Витоша 2017“

Снимка: предоставена от организаторите

През последните дни на месец юли София е особено пъстра. Причината е поредното културно събитие в столицата – Международният фолклорен фестивал „Витоша – 2017“, който се провежда от 21 до 25 този месец.

Танцовите групи на тазгодишното 21-во издание на фестивала са от всички континенти, съобщи Нестор Несторов, директор на фестивала. – От Европа сме поканили представители на Латвия, Босна и Херцеговина, Албания, Словакия. Тук е и държавният ансамбъл на Грузия. От по-далеч идват ансамбли от Еквадор, Индия, Аржентина. Тази година за първи път имаме гости и от Сингапур.

Снимка
Общо 16 са съставите с над 500 участници,
каза Несторов и добави: Всяка година се стараем да провокираме интереса на публиката, затова този път по време на дефилето по централния булевард „Витоша“ оженихме двойка. Те се венчаха в църквата „Света Неделя“ с традиционни за българската сватба обичаи.

Кънчо Кънчев, главен експерт в столичния район „Витоша”, допълни:

Тази година имаме също представители от Чили, от остров Гуам, от Бразилия, Индонезия, Китай и др. далечни точки на планетата. Всички състави са в София за първи път, тъй като за 21 години директорът на фестивала Нестор Несторов не е повторил нито един ансамбъл.

Снимка
Както обикновено, конкуренцията за купата на фестивала беше ожесточена, тъй като всички ансамбли са носители на национални и световни отличия. Международното жури оцени най-високо държавния грузински ансамбъл „Мцвервали“, който, освен блестящо изпълнение, представи богати и пъстри традиционни костюми.

Снимка
XXI-ят международен фолклорен фестивал „Витоша“ се организира под егидата на Федерацията на международните танцови фестивали (FIDAF), а домакин е ансамбъл „София 6“, създаден от Нестор Несторов през 1976 година. Главен художествен ръководител е Николай Несторов, под чието ръководство съставът печели много отличия в страната и чужбина. Сред най-престижните са „Голямата танцова награда на София“ за 2008 и 2009 г., „Палма-2009“ в Палма де Майорка, „Златен Карагьоз“ през 2010 година от Бурса (Турция), „Гран При“ на големия Азиатски конкурс по народни танци в Корея (2010 ).

Снимка
След основните конкурсни вечери, за групите предстоят по-малко фестивални ангажименти и повече време за развлечение, екскурзии и контакти с интересни и нови приятели.

Снимките са предоставени от организаторите на фестивала
Още от рубриката

На Еньовден сплитаме венци и китки за здраве

На 24 юни народът ни отбелязва Еньовден – празник на слънцето, билките и водата. Традициите, свързани с Еньовден, оживяват всяка година в етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово. Подготовката започна още преди дни с работилница за направа на..

публикувано на 24.06.18 в 08:00

С възстановка на свещени тракийски ритуали ще отбележат Еньовден в Родопите

Легендарното светилище на Орфей край село Татул и праисторическият скален комплекс Харман Кая в Родопите ще се превърнат в сцена на свещени тракийски ритуали, с чиито възстановки ще бъде отпразнуван Еньовден. На 24 юни, когато отбелязваме един от..

публикувано на 22.06.18 в 09:15

Празник на българския фолклор сред красотата на старопланинската природа

Град Априлци – кв. „Острец“, всяко лято е домакин на „Балканския събор на българската песен“. Фестивалът е създаден с идеята на събере самодейни състави и солисти от двете страни на Балкана, а и гости от близо и далеч, привлечени от песните, но и..

публикувано на 21.06.18 в 11:24