Колорит и настроение на Международния фолклорен фестивал „Витоша 2017“

Снимка: предоставена от организаторите

През последните дни на месец юли София е особено пъстра. Причината е поредното културно събитие в столицата – Международният фолклорен фестивал „Витоша – 2017“, който се провежда от 21 до 25 този месец.

Танцовите групи на тазгодишното 21-во издание на фестивала са от всички континенти, съобщи Нестор Несторов, директор на фестивала. – От Европа сме поканили представители на Латвия, Босна и Херцеговина, Албания, Словакия. Тук е и държавният ансамбъл на Грузия. От по-далеч идват ансамбли от Еквадор, Индия, Аржентина. Тази година за първи път имаме гости и от Сингапур.

Снимка
Общо 16 са съставите с над 500 участници,
каза Несторов и добави: Всяка година се стараем да провокираме интереса на публиката, затова този път по време на дефилето по централния булевард „Витоша“ оженихме двойка. Те се венчаха в църквата „Света Неделя“ с традиционни за българската сватба обичаи.

Кънчо Кънчев, главен експерт в столичния район „Витоша”, допълни:

Тази година имаме също представители от Чили, от остров Гуам, от Бразилия, Индонезия, Китай и др. далечни точки на планетата. Всички състави са в София за първи път, тъй като за 21 години директорът на фестивала Нестор Несторов не е повторил нито един ансамбъл.

Снимка
Както обикновено, конкуренцията за купата на фестивала беше ожесточена, тъй като всички ансамбли са носители на национални и световни отличия. Международното жури оцени най-високо държавния грузински ансамбъл „Мцвервали“, който, освен блестящо изпълнение, представи богати и пъстри традиционни костюми.

Снимка
XXI-ят международен фолклорен фестивал „Витоша“ се организира под егидата на Федерацията на международните танцови фестивали (FIDAF), а домакин е ансамбъл „София 6“, създаден от Нестор Несторов през 1976 година. Главен художествен ръководител е Николай Несторов, под чието ръководство съставът печели много отличия в страната и чужбина. Сред най-престижните са „Голямата танцова награда на София“ за 2008 и 2009 г., „Палма-2009“ в Палма де Майорка, „Златен Карагьоз“ през 2010 година от Бурса (Турция), „Гран При“ на големия Азиатски конкурс по народни танци в Корея (2010 ).

Снимка
След основните конкурсни вечери, за групите предстоят по-малко фестивални ангажименти и повече време за развлечение, екскурзии и контакти с интересни и нови приятели.

Снимките са предоставени от организаторите на фестивала
Още от рубриката

"Златен прах – 2017" – тайната на успеха е в постоянното обновяване и надграждане

Така поне твърдят организаторите на международния фолклорен фестивал „Златен прах“ в с. Челопеч, който се проведе в края на юли. Съчетал в афиша си богата празнична и конкурсна програма, форумът за четвърта поредна година успява да привлече..

публикувано на 12.08.17 в 09:00

Народни легенди и вярвания за свети Илия

На 20 юли е църковният празник в чест на старозаветния праведник Св. пророк Илия, който произхожда от коляното Аароново – свещеническия род на Св. праотец Аарон. Името Илия значи Божия сила, крепост. На този ден празнуват Илия, Илиан, Илиана,..

публикувано на 20.07.17 в 08:45

Славка Секутова: „Много песни съм изпяла, много радост съм дала, но и много обич съм получила“

Изпълненията на Славка Секутова са образецът на самородното граовско пеене – дял от шопската музикална традиция, характерен за районите на Пернишко, Радомирско, Брезнишко. Както казва прочутата ни певица: С думи не мога да обясня нашенското граовско..

публикувано на 19.07.17 в 09:40