До Сухото езеро по пътя на поклонниците

Снимка: БГНЕС

Някога стотици поклонници преминавали пеш през величествената Рила-планина по една пътека, за да достигнат до Светата Рилска обител, да се докоснат до силата и да се поклонят пред мощите на Иван Рилски-Чудотворец. Днес пътят все още съществува, но като туристически маршрут, преминаващ покрай понякога изчезващото Сухо езеро.

Снимка
От Рилския манастир до Кирилова поляна пътеката върви успоредно на пътя, който минава през гроба и пещерата, в която е живял като отшелник Иван Рилски – небесният закрилник на България. След което достига до Кирилова поляна.

Снимка
От Кирилова поляна се открива една невероятна гледка към Елени връх, Орловец, Двуглав, Иглата и Злия зъб. От последния към поляната се спуска страховит и почти отвесен улей, наречен „Злите потоци”, а Иглата е един от най-непристъпните върхове в Рила. Кирилова поляна е изходен пункт за хижите „Рибни езера”, „Грънчар” и връх Мусала.

Снимка
Следващият маршрут е към Сухото езеро и „Кобилино бранище”, водещ към хижа „Мальовица” и едноименния дял на Рила. По този маршрут са преминавали както поклонниците, така и товарните конски кервани.

Снимка
След Кирилова поляна пътеката тръгва през буковата гора, почти право в посока Злия зъб, набирайки плавно височина. Следва десен диагонал, след което започват серпентините, наречени „къркулици”. На една от тях иззад гората от бяла мура се показва величественият връх Злия зъб, чиято отвесна стена е характерна със „смръщените си вежди”. А в далечината, в дъното на долината се вижда Рилския манастир.

Снимка
След няколко изкоренени от бурите вековни мури, пътеката продължава почти хоризонтално надясно, преминавайки през средата на каменните реки. На една скала все още се вижда издълбан надпис: „Добре дошли, манастирски гости”, издълбан е и кръст.

Снимка
Поклонническата пътека тръгвала от долината на река Бели Искър и свързвала северния дял на Рила с Рилския манастир. По нея са преминавали и всички богомолци, преди да се появят Рилската железница и автобусните линии.

Снимка
Скоро пътеката дръпва нагоре, след което става равна и изведнъж като в мираж долу ниско се появява езеро.

Снимка
Поляната пред него е осеяна с хиляди бели, лилави и червени цветя. Отляво на езерото се спуска стръмен тревист и скалист склон, а в дъното се вижда седловината Кобилино бранище.

Снимка
Сухото езеро се намира на 1928 м надморска височина, заема площ от близо 20 декара, разположено е в коритовидна ледникова долина. То е безотточно, пълни се от топящите се снегове по стръмните склонове на долината и водния поток от Кобилино бранище и Поповокапските езера. Понякога през лятото езерото изчезва, откъдето идва и името му – „Сухото” езеро.

Снимка
Пътят от Кирилова поляна до Сухото езеро се изминава за около 2 часа. След почивка край приказното езеро, повечето се връщат обратно, а други продължават към „Кобилино бранище” и Мальовица.

Текст и снимки: БГНЕС
Още от рубриката

Музейната експозиция – без граници в пространството

В Националния дворец на културата се състоя кръгла маса на тема „Иновативни методи за представяне на културното наследство и управление на музеите в България и Западните Балкани”. Събитието е част от програмата на Българското председателство на..

публикувано на 25.06.18 в 09:26

Връх Руй събира българи и сърби под жаркото слънце

Някога много слабо популярна дестинация, най-западната част на Западна България, там, където се диплят гънките на множество невисоки планини – Завалска, Любаш, Руй, Черна гора, Голо Бърдо, Конявска и други, през последните десетина години се..

публикувано на 15.06.18 в 12:04

Пътешественичката Зорница Шепкова: Впечатлена съм от добрината и отзивчивостта на хората, които срещам, докато съм на път

„След 20 години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото от онези, които сте сторили. Затова вдигнете платната, отплавайте от безопасното пристанище. Изследвайте. Мечтайте. Откривайте.“ Това са думи на американския..

публикувано на 14.06.18 в 11:36