Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опазването на пчелите предполага корекция на човешките действия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Едно от удивителните чудеса на природата е пчелата. Нейният дом – кошерът е пример за уреден живот, в който всеки знае своите права и задължения. Йерархията е строга и се спазва от всички. Формата на малките шестоъгълни килийки, изграждащи питата е премерена така, че в тях да се побира максимално количество мед при минимален разход на восък в направата им. Немският професор Карл фон Фриш (носител на Нобелова награда за физиология и медицина), изследвайки общуването между пчелите, стига до извода, че пчелите-разузнавачи с характерен танц в кръгове и осморки дават информация на пчелите-събирачки, за това къде се намира пáшата. Колкото по-бавен е танцът, толкова е по-далеч.


Инж. Людмил Савов се занимава с пчеларство от 1984 г. Първоначално изучава теоретично живота и нравите на пчелите, а в момента отглежда над 200 пчелни семейства. Член e на Управителния съвет на Обединения български пчеларски съюз. С него разговаряме за значението на пчелите за човека и природата:








Тези „летящи фармацевти“, както ги нарича руският изследовател Йориш, ни дават храна и здраве, чрез продуктите, които произвеждат. В медицинската профилактика все по-широко е застъпена употребата на пчелни продукти. В Япония, Китай, Испания пчелите се използват за модерно и ефективно лечение – апиакупунктура. В България този метод едва прохожда. Ако приемем, че  ползата от пчелите за хората и природата е 100 %, то пчелните продукти се явяват едва 1.5 % от тях. Останалите 98 % са резултат от мощната опрашителна дейност, която осъществяват. Тя оказва пряко влияние върху една трета от храната, която консумираме. Опрашването е от значение както за селското стопанство, така и за екосистемите за възпроизвеждане на природата. Затова пчелите играят голяма роля в екологичното равновесие на планетата.


За съжаление популацията на пчелите в глобален мащаб е застрашена. Кои са основните причини за това обяснява инж.Савов:

Глобалното замърсяване на околната среда от една страна, от друга – рязкото намаляване основната храна на пчелите в световен мащаб, а също така и климатичните промени. Увеличават се площите на земеделските култури, които се обработват със съвременни пестициди и химикали. Те унищожават плевелите, които също са храна за пчелите по време на цъфтежа. Така хранителният баланс рязко намалява. Ако погледнем климата  допреди 20-30 години имахме ярко изразени четири сезона. В момента зимите са все по-меки, с малко валежи. Летата са много горещи и сухи. В тази среда пчелите са длъжни да оцеляват. Напоследък много модерни в земеделието станаха т.нар.неоникотиноиди. Това са 14 вида препарати, получавани на базата на никотиновата киселина, с които се обработват семената на селскостопанските култури, за да се прогонват вредителите. Освен вредителите обаче, се отпъждат и пчелите, които събират от тези растения нектар, прашец и вода, необходима за пилото. В много малка концентрация вредните вещества попадат в пчелните продукти. Отравяне веднага не се получава, но след няколко месеца, особено през зимата, когато се консумира тази храна, пчелното семейство отслабва и може да загине.


Има филм, продукция на Англия и Германия, в който се изследват причините за умиране на пчелите. С модерна радарна техника се следи движението им. На 500 метра от пчелното семейство се поставя храна и се проследява летежът.Установено е, че когато няма неоникотиноиди, пчелите се движат почти по права линия от източника на храна до кошера. Когато се сложи нищожна концентрация от тях, т.е такава каквато е в реални условия, те трудно достигат до кошера. Понякога се губят, и това води до намаляване популацията, изчезване и загиване на пчелните семейства.


Инж.Савов обяснява как биха могли да се преодолеят проблемите, свързани с това явление: Последните изследвания доказват, че неоникотиноидите могат да се заменят с феромони, които не са опасни за пчелите. Употребата на тези прогонващи вредителите селскостопански препарати е бъдещето на модерното земеделие. Друга ефикасна мярка за оцеляване на пчелите е засаждането на нова растителност, главно медоносни дръвчета, които да повишат хранителната база. Наред с това, е необходимо да се засили превантивната ветеринарна медицина по отношение здравето им и да се премахне тежката химия в борбата с паразитните заболявания. Важно е да се премине към така наречените биологични методи за защита на здравето им.


След всичко казано събеседникът ни обобщава: човекът, като основен виновник за влошеното здраве на пчелите, може да коригира своите действия и да запази този ценен биологичен вид.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00