Етнографският музей в София разкрива магията на занаятите в детски образователен център

Автор:

Обучение на деца чрез интерактивни игри, провеждане на изнесени уроци  от училищните програми, курсове по традиционни занаяти, водени от истински професионални занаятчии – това са част от дейностите, в бъдещия образователен център на Националния етнографски музей.

През 2016 година, музеят организира кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си“,  с чиято помощ част от сумата вече е събрана. Необходими са още 33 хиляди лева, за да се реализира идеята за създаване на детски образователен център, в който посетителите да се запознават с националните традиции, бит и култура. 

Сред първите, които помагат за осъществяването и са група млади  архитекти от сдружение „Мещра“, които безвъзмездно изготвят проекта. Ремонтът и преустройството ще започнат веднага, щом бъде получено разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство и се съберат нужните средства. Образователният център  ще се намира  в Княжеския дворец на площад „Александър Батенберг“ в столицата и ще се състои от няколко зали.

Всяка от тях ще си има име – „Малък змей“, „Кукер“ и „Самодива“. Архитект Ирина Аргирова от проектантския екип разказва:

Снимка
В „Малък змей“ идеята е да бъдат най-малките деца и мебелите да бъдат пригодени за тях. Трябва да има повече меки мебели за сядане. В единия кът ще има малка сцена, на която децата ще участват активно. Ще се играят български народни приказки. За това имаме подкрепата и на един сценограф – Мария Койчева и нейните студенти. Помещението „Самодива“ е кръстено така, защото ще има кът, в който ще се приготвят обредни хлябове и традиционни ястия. Ще има фурна и всичко нужно за едно такова занятие. Към него има гардеробна и складова част. Всички стаи са свързани помежду си и същевременно има достъп до всяка поотделно. Третото помещение е кръстено „Кукер“ и ще бъде  пригодено за по-големи хора – младежи, ученици, възрастни. Там може да се случват смесени занятия между родители и деца. Предвиждаме да има традиционно грънчарско колело. Ще има проектор за презентации и лекции, а масите в помещението могат да бъдат пригодени за макетиране и настолни игри. До това помещение ще има достъп и от княжеската градина, затова там при хубаво време могат да се правят различни инициативи на открито.

Ирина Аргирова е част от сдружението „Мещра“, чиито усилия са насочени към опазването на културното и природно наследство на България. Въпреки че е създадено скоро – в края на 2015 година, младите архитекти вече са  реализирали няколко проекта в Етъра, село Долен и в Странджа. Името „Мещра“ не е избрано случайно. То означава майстор и по този начин се прави връзка със старите майстори, които са построили специфичните български каменни къщи, емблема на страната ни.

В новия център на Етнографския музей ще има възможност предприемачи в туризма и други сфери на местните икономики у нас да получават консултации. Повече за това научаваме от експерта на Института по етнология и фолклористика към БАН Петър Кърджилов:

Когато дойдат хора, които имат запитвания и намерения за развитие на определен бизнес, предимно дребен и среден, експерти от института ще  подготвят презентация, в която ще разкажат за възможностите. Това ще бъде един център за изследване на риска - тоест дали по начина, по който има намерения да се случи един бизнес, той би бил успешен, безвреден за местната общност и природа .И дали би бил в синхрон с традициите на тази общност, които до голяма степен вече се забравят.

Да се надяваме, че тези традиции ще бъдат спасени от забрава благодарение на този нов център и на всички хора, които милеят за националното наследство и традиции. За реализацията му можем да помогнем и ние с дарение от 1 лев с SMS „DMS MUZEY“ на номер 17 777.

Снимки: iefem.bas.bg

Още от рубриката

Пъстри празници разнообразяват почивните дни в България

„Празник на черешата“ фокусира вниманието към Кюстендил – града, чието землище изобилства с черешови градини. По традиция Институтът по земеделие в града ще представи перспективните сортове череши за страната и региона. Различни приложения на вкусния..

публикувано на 23.06.18 в 08:00
Роберт Солтик

Инициативата „Граждански диалог“ скъсява дистанцията между европейските институции в Брюксел и обикновените хора

Инициативата „Граждански диалог“ представлява поредица от тематични срещи, чрез които представители на европейските структури в Брюксел се срещат лице в лице с гражданите и разговарят за общите проблеми на общността. Идеята за организиране на подобен..

публикувано на 22.06.18 в 10:34

Отбелязваме Международния ден на йога

За четвърта поредна година светът отбелязва Международния ден на йога. В края на 2014г., по предложение на министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, Общото събрание на ООН учредява празника и определя датата 21 юни – деня на лятното..

публикувано на 21.06.18 в 12:07