Трима българи изобретиха „цветно зрение за цветни хора“

Автор:

Светът около нас е една огромна палитра от цветове и нюанси, които ни заобикалят в ежедневието. Не всеки обаче може да ги възприеме и оцени напълно. Това е така, защото страда от някаква форма на далтонизъм. Около 300 милиона души са засегнати в различна степен от така наречената цветна слепота. Техният живот е изпълнен с множество предизвикателства и неудобства, като например невъзможността им да упражняват определени професии. Мобилното приложение Vision, създадено от българи обаче, може да реши част от проблемите им. За него ни разказва един от съдружниците в компанията създател:

Казвам се Стефан Кръстев и съм съдружник във Vision Technology ООД, където работим с програмиста Даниел Георгиев и Васил Альошин. Приложението ни работи на компютър, но и на смартфон. След определени настройки, прави екрана да изглежда така, че човекът да възприема цветовете по-пълно. Уникалното в нашия софтуер е, че той го прави в реално време. Има и други разработки по света, но за тях трябва да се използва камера.

В момента се водят преговори с различни институции, които да получат и използват софтуера напълно безплатно. Стефан казва, че засега платената му версия ще се предлага само в чужбина, където вече се използва активно от около 10 000 души. След срещи с кмета на Бургас и областния управител на Перник, програмата ще бъде инсталирана в училищата в двата града. Министерството на образованието също е запознато с иновативния продукт и от компанията се надяват приложението да бъде достъпно за всички училища в страната от есента на тази година. С негова помощ ще бъдат спестени много средства, тъй като цената му е само 30 лева.

СнимкаПрограмата прави индивидуални настройки за всеки, който я използва, защото разпознава всички видове далтонизъм. Това е възможно благодарение на тест, който е част от нея. Скоро с помощта на приложението потребителите ще могат да гледат филми и клипове, както и да играят на любимите си игри. „Цветно зрение за цветни хора“ е мотото, с което компанията кара хората с този проблем да се чувстват по-специални и да не бъдат отхвърляни от обществото.

Далтонизмът не е единственият проблем, от който младите хора са открили изход. Компанията е разработила още едно приложение, което се грижи за здравето на хората. Ето какво научихме за него:

Това е софтуер, предпазващ очите. Казва се Iris и работи с всички операционни системи. Той има над един милион активни потребители по света.  Топрави употребата на компютри, телефони, монитори и екрани безвредна за очите като намалява вредните излъчвания, сменя светлинните настройки на екраните и спомага за по-добър сън.

Инвестициите в IT сектора трябва да са приоритет за страната, смятат предприемачите. Специалистите в тази сфера у нас са много и повечето от тях наистина имат идеи и възможност да бъдат полезни със своя опит. Хубаво е държавата да използва техните знания, за да се развива и променя. С тяхна помощ може да бъде намалена бюрокрацията и да бъдат решени редица неуредици, които пречат на гражданите.

Повече информация за приложението може да откриете тук.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Пъстри празници разнообразяват почивните дни в България

„Празник на черешата“ фокусира вниманието към Кюстендил – града, чието землище изобилства с черешови градини. По традиция Институтът по земеделие в града ще представи перспективните сортове череши за страната и региона. Различни приложения на вкусния..

публикувано на 23.06.18 в 08:00
Роберт Солтик

Инициативата „Граждански диалог“ скъсява дистанцията между европейските институции в Брюксел и обикновените хора

Инициативата „Граждански диалог“ представлява поредица от тематични срещи, чрез които представители на европейските структури в Брюксел се срещат лице в лице с гражданите и разговарят за общите проблеми на общността. Идеята за организиране на подобен..

публикувано на 22.06.18 в 10:34

Отбелязваме Международния ден на йога

За четвърта поредна година светът отбелязва Международния ден на йога. В края на 2014г., по предложение на министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, Общото събрание на ООН учредява празника и определя датата 21 юни – деня на лятното..

публикувано на 21.06.18 в 12:07