Трима българи изобретиха „цветно зрение за цветни хора“

Автор:

Светът около нас е една огромна палитра от цветове и нюанси, които ни заобикалят в ежедневието. Не всеки обаче може да ги възприеме и оцени напълно. Това е така, защото страда от някаква форма на далтонизъм. Около 300 милиона души са засегнати в различна степен от така наречената цветна слепота. Техният живот е изпълнен с множество предизвикателства и неудобства, като например невъзможността им да упражняват определени професии. Мобилното приложение Vision, създадено от българи обаче, може да реши част от проблемите им. За него ни разказва един от съдружниците в компанията създател:

Казвам се Стефан Кръстев и съм съдружник във Vision Technology ООД, където работим с програмиста Даниел Георгиев и Васил Альошин. Приложението ни работи на компютър, но и на смартфон. След определени настройки, прави екрана да изглежда така, че човекът да възприема цветовете по-пълно. Уникалното в нашия софтуер е, че той го прави в реално време. Има и други разработки по света, но за тях трябва да се използва камера.

В момента се водят преговори с различни институции, които да получат и използват софтуера напълно безплатно. Стефан казва, че засега платената му версия ще се предлага само в чужбина, където вече се използва активно от около 10 000 души. След срещи с кмета на Бургас и областния управител на Перник, програмата ще бъде инсталирана в училищата в двата града. Министерството на образованието също е запознато с иновативния продукт и от компанията се надяват приложението да бъде достъпно за всички училища в страната от есента на тази година. С негова помощ ще бъдат спестени много средства, тъй като цената му е само 30 лева.

СнимкаПрограмата прави индивидуални настройки за всеки, който я използва, защото разпознава всички видове далтонизъм. Това е възможно благодарение на тест, който е част от нея. Скоро с помощта на приложението потребителите ще могат да гледат филми и клипове, както и да играят на любимите си игри. „Цветно зрение за цветни хора“ е мотото, с което компанията кара хората с този проблем да се чувстват по-специални и да не бъдат отхвърляни от обществото.

Далтонизмът не е единственият проблем, от който младите хора са открили изход. Компанията е разработила още едно приложение, което се грижи за здравето на хората. Ето какво научихме за него:

Това е софтуер, предпазващ очите. Казва се Iris и работи с всички операционни системи. Той има над един милион активни потребители по света.  Топрави употребата на компютри, телефони, монитори и екрани безвредна за очите като намалява вредните излъчвания, сменя светлинните настройки на екраните и спомага за по-добър сън.

Инвестициите в IT сектора трябва да са приоритет за страната, смятат предприемачите. Специалистите в тази сфера у нас са много и повечето от тях наистина имат идеи и възможност да бъдат полезни със своя опит. Хубаво е държавата да използва техните знания, за да се развива и променя. С тяхна помощ може да бъде намалена бюрокрацията и да бъдат решени редица неуредици, които пречат на гражданите.

Повече информация за приложението може да откриете тук.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Асен Младенов за миналото и настоящето на Трънския край

Не се е влюбил в Трънско само онзи, който не е бил там. За миналото и настоящето на този „нешлифован диамант“ на България говорим с Асен Младенов, трънчанин девето поколение и родолюбец. 30 години той събира думи и изрази от регионалния говор и създава..

публикувано на 18.02.18 в 09:15

Завет към бъдещите поколения отвориха в Разград

Завет от преди повече от 40 години към бъдещитео поколения отвори областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. Бутилката с посланието е била поставена на 1 август 1975 г. в стената на тогавашната държавна шивашка фабрика „Васил Коларов”. „Заветът” е..

публикувано на 17.02.18 в 09:30

В чужбина българите най-често учат право, икономика и инженерни науки

Българските кандидат-студенти, които искат да учат в чужбина, най-често се насочват към обучението по право, икономика и към инженерните науки, твърдят организаторите на международното изложение "Световно образование", което ще се проведе в края..

публикувано на 16.02.18 в 11:09