Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима българи изобретиха „цветно зрение за цветни хора“

Светът около нас е една огромна палитра от цветове и нюанси, които ни заобикалят в ежедневието. Не всеки обаче може да ги възприеме и оцени напълно. Това е така, защото страда от някаква форма на далтонизъм. Около 300 милиона души са засегнати в различна степен от така наречената цветна слепота. Техният живот е изпълнен с множество предизвикателства и неудобства, като например невъзможността им да упражняват определени професии. Мобилното приложение Vision, създадено от българи обаче, може да реши част от проблемите им. За него ни разказва един от съдружниците в компанията създател:

Казвам се Стефан Кръстев и съм съдружник във Vision Technology ООД, където работим с програмиста Даниел Георгиев и Васил Альошин. Приложението ни работи на компютър, но и на смартфон. След определени настройки, прави екрана да изглежда така, че човекът да възприема цветовете по-пълно. Уникалното в нашия софтуер е, че той го прави в реално време. Има и други разработки по света, но за тях трябва да се използва камера.

В момента се водят преговори с различни институции, които да получат и използват софтуера напълно безплатно. Стефан казва, че засега платената му версия ще се предлага само в чужбина, където вече се използва активно от около 10 000 души. След срещи с кмета на Бургас и областния управител на Перник, програмата ще бъде инсталирана в училищата в двата града. Министерството на образованието също е запознато с иновативния продукт и от компанията се надяват приложението да бъде достъпно за всички училища в страната от есента на тази година. С негова помощ ще бъдат спестени много средства, тъй като цената му е само 30 лева.

СнимкаПрограмата прави индивидуални настройки за всеки, който я използва, защото разпознава всички видове далтонизъм. Това е възможно благодарение на тест, който е част от нея. Скоро с помощта на приложението потребителите ще могат да гледат филми и клипове, както и да играят на любимите си игри. „Цветно зрение за цветни хора“ е мотото, с което компанията кара хората с този проблем да се чувстват по-специални и да не бъдат отхвърляни от обществото.

Далтонизмът не е единственият проблем, от който младите хора са открили изход. Компанията е разработила още едно приложение, което се грижи за здравето на хората. Ето какво научихме за него:

Това е софтуер, предпазващ очите. Казва се Iris и работи с всички операционни системи. Той има над един милион активни потребители по света.  Топрави употребата на компютри, телефони, монитори и екрани безвредна за очите като намалява вредните излъчвания, сменя светлинните настройки на екраните и спомага за по-добър сън.

Инвестициите в IT сектора трябва да са приоритет за страната, смятат предприемачите. Специалистите в тази сфера у нас са много и повечето от тях наистина имат идеи и възможност да бъдат полезни със своя опит. Хубаво е държавата да използва техните знания, за да се развива и променя. С тяхна помощ може да бъде намалена бюрокрацията и да бъдат решени редица неуредици, които пречат на гражданите.

Повече информация за приложението може да откриете тук.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43