Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Да върнем картините в музея” чрез дарения

Снимка: night.bg

Прехласваме се пред непомрачената им красота, ала не се замисляме за онези невидими ръце, възвърнали първоначалния им блясък. И сред изкуствените светлини забравяме, че безсмъртието е отсъдено единствено на времето, а на човеците – да съхранят за вечността най-стойностното, създадено от тях самите.

Двайсет непоказвани досега картини на големи български художници ще напуснат подземията на Етнографския музей в Пловдив, за да поемат към реставраторското ателие. А дали най-после ще ги видим в изложбената зала, ще зависи от всички нас. Вместо да останем пасивни наблюдатели, фондация „Отворени изкуства” е измислила оригинален начин да съучастваме в изваждането от забвение на тези творби. С помощта на първата подобна дарителска кампания у нас „Да върнем картините в музея” тя ни приканва да съберем минималната сума от 3800 лв. за възстановяването на картините.

Снимка: marginalia.bgТази година има повод да обърнем внимание на Етнографския музей, защото той чества троен юбилей – 100 г. от създаването си, 80 г. от смъртта на основателя си Стою Шишков и 170 г. от построяването на къщата на Куюмджиоглу в Стария град – обяснява кураторът Владия Михайлова. – Обикновено публиката свързва музея с неговите отворени зали, с изложбите, но когато той затваря вратите си, настъпва всекидневната невидима работа в реставраторското ателие. Защото огромните колекции трябва да се поддържат, а за това са нужни постоянни средства и често културните институции се разкъсват между желанието да съхранят вътрешния си живот и видимостта в публичното пространство. В случая с дарителската кампания - тя цели не просто да отвори вратите и да каже вижте какво се случва там, но и дава шанс на хората да бъдат съпричастни към вътрешната дейност на музея и чрез дарението си да осмислят какво е за тях значението на това културно наследство.

Картините, които ще бъдат реставрирани с помощта на даренията, са на художниците Енчо Пиронков, Анастас Стайков, Дарена Георгиева, Петко Владов, Елза Гоева и Колю Витковски. Платната изобразяват бита, делника и празника в българската култура на 20-и век – музиката, пазара и панаирите, розобера, жътвата, коситбата, бакърджийството, самарджийството.

Повечето от картините показват различни моменти от всекидневието – допълва Владия Михайлова. – И това е изключително интересно особено в Пловдив - град, пълен с история и памет, да видим подобен традиционен начин на живот и колко се е променил той в наши дни.

Дарителската кампания ще продължи до 5 септември, а реставрираните картини ще бъдат показани в Етнографския музей на 15-и същия месец. Изложбата ще бъде едно от специалните събития на фестивала “Нощ/Пловдив”, който ще се проведе в средата на септември за 13-ти пореден път.

В първия ден на фестивала основно ще бъдат достъпни музеите и галериите, ще има отворени ателиета – например на художника Атанас Хранов, както и изложби на студенти в Стария град – разказва за програмата Владия Михайлова. – На следващия ден фондация “Отворени изкуства” ще отбележи десетия си юбилей с участието на артисти от Америка, Франция, Испания, Финландия, България, сред които се открояват известният испански артист Исак Кордал и финландско студио от архитекти, изследващи утопичните пространства. Зрителите ще могат да се включат и във виртуални разходки из града с помощта на френския автор Аделин Швайцер. Чрез VR очила (очила за виртуална реалност) те ще погледнат от мобилните си телефони света по различен начин, водени от режисьор. В програмата са включени и лекции – проф. Владимир Градев ще говори в Католическата катедрала за свещеното изкуство, колекциите на Ватикана и връзката им със съвременността. Очаквайте и много други изненади на открито, тъй като един от акцентите през т.г. ще бъдат именно публичните пространства на града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55