Договорът за добросъседство с Македония вече е подписан, сега остава да бъде приложен

Снимка: БГНЕС

На 1 август в Скопие премиерите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Много наблюдатели определят събитието като историческо, и не без основание.

Договорът стана реалност цели 25 години сред като през 1992г. България първа в света безусловно призна независимостта и суверенитета на Македония; цели 18 години след като през 1999 г. премиерите на двете страни Любчо Георгиевски и Иван Костов подписаха Декларация за добросъседство, и цели 9 години преговори в 12 кръга за приемлив и за двете страни текст на договора за добросъседство, водени между различни правителства.

От македонска страна през 1999г. Декларацията за добросъсeдство подписа лидер на дясноконсервативната ВМРО-ДПМНЕ, но през 2017г. тази сила не подкрепи Договора за добросъседство, а подпис под него сложи лидер на управляващия днес ляво ориентиран Социалдемократически съюз на Македония. За разлика от Македония, в България подкрепа за договора обявиха всички парламентарно представени сили. Разнобоят по въпроса между политическите сили в  Македония не бива обаче да се абсолютизира, защото дори в самата ВМРО-ДПМНЕ позициите са нееднозначни и е вероятно скоро да еволюират.

За значимостта на подписването на договора за добросъседство говорят многозначително и международните реакции. Веднага след събитието,  в съвместно изявление върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан посочиха, че договорът е крачка напред в добросъседските отношения и увеличава европейската перспектива на Македония. Външният министър на Германия Зигмар Габриел изтъкна, че Македония и България са подписали исторически договор, с който изпращат важен сигнал за успешно не само двустранно, но и регионално сътрудничество на Балканите. Френското министерство на външните работи коментира, че договорът ще позволи на Скопие и София да засилят отношенията и сътрудничеството си, които са ключови за процеса на европейска интеграция. Непосредствено преди подписването, аналогични позиции заявиха също посолствата на САЩ в София и Скопие.

От българска страна и премиерът Бойко Борисов, и външният министър Екатерина Захариева определиха реалистично подписването на документа само като крачка към пълно нормализиране на отношенията с Македония, което в крайна сметка ще зависи от практическото приложение на договорните клаузи. И двете страни показаха решимост да не бавят приложението, подписвайки едновременно с договора за добросъседство и междуправителствени меморандуми за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ.

Когато през юни при посещението си в София премиерът Зоран Заев увери, че Македония затваря една глава от историята на национализъм и омраза, и отваря нова глава на европейско бъдеще за всички, от Радио България коментирахме сдържано, че добрите намерения между двете страни за заявени, но остава да бъдат реализирани. След вчерашното подписване на договора за добросъседство основанията за оптимизъм са значително по-големи.


Още от рубриката

Как се стигна до признаването на българското малцинство в Албания

Албанският парламент поправи историческа несправедливост, както българският външен министър Екатерина Захариева определи новоприетия Закон за защита на малцинствата в Република Албания. С него българското малцинство се нарежда сред останалите 8 в..

публикувано на 18.10.17 в 11:11

България - медиатор в отношенията между страните - членки на ЕС

Представителството на Европейската комисия в България бе домакин на дискусия за предизвикателствата, с които страната ни ще се сблъска, след като поеме председателството на ЕС от 1 януари 2018 година. Нейни организатори са Европейското движение и..

публикувано на 16.10.17 в 11:46

Темата "НАТО в Черно море" отново обект на вътрешни прения

През изтеклата седмица между управляващи и опозиция в България отново възникна напрежение във връзка с въпроса за военното присъствие на НАТО в Черно море. Като се позова на тиражирани от международни агенции твърдения, че НАТО създава нови..

публикувано на 14.10.17 в 08:00