„Youtube-звезда“ и „видео-блогър“ са най-предпочитаните професии сред подрастващите

Снимка: архив

Днешните деца са различни. Мечтите им за бъдещето все по-рядко включват професиите лекар, писател, адвокат. Децата искат да бъдат  Youtube-звезда или видео-блогър, и това не е случайно. Прогнозите за развитието на Интернет показват, че до няколко години 82 % от трафика в мрежата ще бъде на видео-съдържание. А британско проучване сочи, че голяма част от подрастващите биха искали да изучават видеомонтаж в училище.

Снимка: БТАУспява ли образователната система да отговори на детските очаквания? Според Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет, ако искаме да няма агресия в училище, трябва да махнем 50-70% от учебното съдържание, защото е безсмислено децата да запаметяват и възпроизвеждат данни, достъпни на един клик разстояние. В същото време не се обръща внимание на развитието на умения, които ще им позволят да прогресират в днешния свят. Според него, училището и родителите не обръщат внимание на факта, че интернет може да бъде място за творческо развитие:

Оставяме децата там да правят каквото си знаят, а те общо взето блуждаят, сърфират, попадат на рискове. Случват се неприятни неща, поради една единствена причина – не ги учим и не им даваме възможност да се изявят и развиват през интернет. Това е първият фактор, който предотвратява проблемите с децата в мрежата – ако те са там, за да учат и да проявяват творчество и има контакт с родителите – тогава вече притесненията могат да отпаднат, твърди Георги Апостолов.
Представително национално проучване на Центъра за безопасен интернет показва, че през последните шест години има спад на възрастта, на която децата влизат за първи път в Интернет – сега това е 7 години, като често пъти и по-малките сърфират в мрежата. Оказва се също, че децата много добре разбират кое е полезно за тях в глобалното пространство и отреждат  на Интернет трето място като „полезен за училище“.  Но стане ли въпрос за това, какво самите деца правят в мрежата, училището  отива на 12-то място, а на преден план сред най-популярните занимания излизат социалните мрежи и гледането на видео. 80% от запитаните тийнейджъри заявяват, че знаят как да изработят и качат в Интернет видео, но едва 23 на сто от тях са го правили:

Снимка
Като говорим за видеоблогърство – това не е просто да заснемеш нещо и да го качиш, тук говорим за няколко ключови умения, които у днешните деца липсват. За да направиш добър влог, трябва да умееш да се изразиш, т.е. езикови умения, трябва да проявиш алтернативно творческо мислене. Също така трябва да имаш презентационни умения и някои технически способности. В емоционален план „влогването“ би дало на подрастващите  нещо изключително важно – увереност в собствените сили и вяра, че можеш да произведеш нещо сам от нулата
.

Според Апостолов, образователната система често убива творческия потенциал у децата, а именно през творчеството те изливат своята агресия.

Агресията не е лоша дума, тя е нещо което всеки човек има в себе си. Агресията подклажда амбициите, тя подбутва развитието на човека. Агресията става лоша, когато няма къде да излееш тази енергия – превръща се в агресия с насилие. Така че, в емоционален план децата, които творят са по-удовлетворени от живота си. Те са по-самостоятелни и по-уверени в себе си. Стават естествени лидери на другите около себе си, а знаете колко е важно, особено в тийнейджърската възраст, да си популярен. Така че, няма по-добро от това, детето да хареса нещо в интернет и да създава само. Оттам насетне от това дете можем да очакваме само хубави неща.

Възможност да надникнем в детския свят дава състезанието за влогърски умения, което инициира един от популярните детски телевизионни канали. Конкурсът стартира на 31 юли и ще продължи до 19 септември едновременно в България, Унгария, Румъния, Полша, Русия , Холандия и ОНД. Полето, на което децата ще покажат уменията си, е именно интернет. В рамките на месец и половина те ще участват в различни предизвикателства, които ще бъдат обявявани на официалния сайт на състезанието.

Снимка
Ментор на начинаещите влогъри е Крис Захариев – един от най влиятелните български влогъри с близо 50 хиляди последователи, а клиповете му са гледани повече от три милиона пъти.


Още от рубриката

Перничани празнуват своя ден с много музика и с амбицията да покажат, че това е най-хубавият град в Югозапада

На 19 октомври e Денят на град Перник. На тази дата почитаме паметта на Св. Иван Рилски, покровителя на нашия народ, още приживе наричан „земен ангел и небесен жител“. Приел монашеството, отдаден на пост и молитва в Рилската обител, той е помагал на..

публикувано на 18.10.17 в 08:30

Състезанието-игра „Дебати за бъдещето“ вдъхва увереност на младите хора и ги дарява с нови знания

Говоренето пред голяма публика е една доста често срещана фобия и предизвиква страх у много хора. Когато човекът, който до преди секунди е бил спокоен и уравновесен, се изправи пред много хора, които го гледат, цялата му увереност се срива, а..

публикувано на 18.10.17 в 08:05

Студенти моделират България, но без корупция, закостеняло образование и болно здравеопазване

Не шаблон за дискусия, а еталон за ползотворен диалог. С такава заявка започна международната конференция под мотото „Премоделирай България, премоделирай Европа“. Чрез нея организаторите от немската фондация „Фридрих Науман“ дадоха възможност на..

публикувано на 17.10.17 в 08:05