Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За раждането на една гатанка

БНР Новини
Снимка: Людмил Фотев

Малко преди да стане ясно, че изкуственият интелект на фейсбук е бил изключен от мрежата заради измисления от самия него език, автоматичният им превод от български не даваше признаци за интелигентност. Описаният от нас клип „Чукаме на дърво“ бе доста нецензурно автоматично предложен като английски превод на съответните потребители. Затова, когато част от замесените музиканти завършиха със записите на нов проект, внимателно обсъдихме възможните автоматизирани последици. Оказа се, че самото им име „Гатанка“ на френски се превежда със загадка, да не говорим за едната от финалните им пиеси – „Поднасянето на петела“, която със сигурност би привлякла клиенти на сайтове, класирани c Х.

И ако подобно начало ви се струва леко отместено от същината на зададената в заглавието тема, значи е време да влезете в час как се създава спонтанен джаз. Виждайки горния клип във Виена, където работи, саксофонистът и кларинетист Любомир Господинов взима първия самолет и пристига в София в деня, когато протагонистите от клипа Теодосий Спасов и Ерол Ракипов влизат в студио за нещо „по-сериозно“. Ерол, който е работил с Любомир, го предупреждава да си вземе саксофона и така се ражда първата част от проекта „Да чукнем на дърво“. Дни по-късно отзивите от половината час записана музика са толкова добри, че Теодосий свири отново сбор, докато Ерол и Любомир се връщат от Бърно във Виена.  Отпуските се отлагат, а Любомир добавя към багажа си и бас-кларинет.


Уговорките в студиото са кратки, разсвирването – също. Уточнени са само донякъде тоналности и ритми, структури и продължителност. Фантазията на кавала поема по своя пътека след уводното ромолене на маримбата. Сопран-саксофонът опонира и се разлива в слънчево сияние. Кавалът тегли към облаците, ниските регистри на маримбата закотвят към полето и така след около седем минути се ражда посветената на големия български разказвач Йордан Радичков пиеса „Опит за летене“ – естествено по едноименното му произведение, играно десетилетия наред и на голяма сцена.


Моретата се развиват под палките на маримбата, но и в солата на саксофона. Теодосий, креативен както винаги в заглавията, се съгласява с превръщането на странджанската „Мари Маро“ в испанозвучащата Mar y mar-Oh! – все пак Ерол твори на Карибско море през по-голямата част от годината, но солото му на аржентинската класика Alfonsina y el mar е колкото оригинално, толкова и съкровено. Да, но тържествената финална част отнася и тримата музиканти в други ритуали. Така се ражда и подзаглавието – „Поднасянето на петела“. След записа получавам и дискове от триото на Любомир Господинов – петел ме гледа от корицата на единия, а триото му се казва ни повече, ни по-малко „Klok“.

А иначе, името „Гатанка“ е дадено от Теодосий – преди почти 20 години той и още двама български джазмени – Анатолий Вапиров и Стоян Янкулов, попадат в Маями, обаждат се на Ерол и така раждат квартет „Приказка“, който след връщането им в България продължава известно време като FairyTale trio. А какъв по-хубав преход в уважение към традициите и свободата в интерпретациите им от прехода от разказването на приказки към отгатване на скритите послания на гатанките. Музиката на Ерол, Теодосий и Любомир задава настроения, а да им отговорите, си остава за вас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05