„Пътят като ритуал" вдъхновява артисти от осем държави да творят в Арт резиденция "Старото училище"

В разгара на знойните августовски жеги, артисти от осем държави си дадоха среща в с. Горна Липница, за да представят своите творчески концепции, свързани с „Пътят като ритуал“. Пътищата на творците ги отвеждат във великотърновското селце, за да вземат дейно участие в осмото издание на Арт резиденция „Старото училище“.

В писмените материали, които предоставихме предварително на артистите, сме поставили въпроси като: Къде започва пътят? Дали е права посоката или ритуална обиколка, дали спираме или се отклоняваме от пътя, с каква скорост се движим? В края по време на закриващата изложба, тяхната творба би трябвало да отговори на въпроса за целта на нашето пътуване каква е целта на пътуването на артиста, каква е изобщо целта на пътуването на всеки един човек от момента на неговото раждане до края, обяснява Димитър Палов, организатор на Арт резиденция „Старото училище“.

Димитър Палов (в средата) заедно с кмета на селото Юлко Палов (вляво) откриват арт-фестивала
Старото селско школо от години не се оглася от учебен звънец, но от 2010 г. насам отваря вратите си за съвременно ритуално изкуство. Близо 80 български и чуждестранни участници са приютили през годините ателиетата и дворътна старото училище, като в настоящото – осмо издание на Арт резиденцията, участват творци, които са на различен етап от творческия и житейския си път.

Дворът на старото училище е сборен пункт за творците
Най-възрастният  участник е на 78 години Рафи Мюнз, художник от Израел, а най-младият ни участник е на 28 години. Основните артисти са от различни държави. Както всяка година, заедно с тях работят и местни творци, които ние наричаме ритуални артисти. Тази година отново имаме и  голяма детска школа – децата са над 30 в момента. Всички изследват темата за Пътя, проектите са много интересни, разказва Димитър Палов и допълва:

Снимка

Имаме фотограф
и това е Джули от Париж, имаме визуален артист Адам от Англия. Имаме също така артист, който се занимава с инсталация Джейсън от Америка. Сузане от Германия е също така журналист във Франкфуртер алгемайне цайтунг. Имаме гости от Швеция и Испания. Тъй като получихме над 80 кандидатури за участие в тазгодишното издание на Резиденцията, ние търсихме такива проекти, които по някакъв начин са свързани с Горна Липница, с нейната история и бит и които включват местните хора. Например проектът на Сузане  е много интересен тя е намерила в училището една стара снимка, която пресъздава обект, който се намира някъде в Горна Липница сграда в случая. След това обикаля сред местните хора в селото и, ползвайки Гугъл преводач, им задава въпроса „какво е това нещо, къде се намира?“. Тя говори на немски, Гугъл превежда на български, те виждат на телефона какво е изобразено, обясняват ѝ на български, което се превежда отново на немски език. Накрая Сузане прочита упътването от преводача. Целта е да се опита да намери конкретната сграда, а от объркването в превода да създаде история, която след това ще бъде поместена във вестника, в който работи.

В Горна Липница посрещат с топла питка  и мед участниците в Арт резиденция
Жителите на Горна Липница всяка година участват  активно в съпътстващата програма на фестивала. И сега жените от местната самодейна фолклорна трупа посрещнаха ритуално гостите – с топла питка, мед и шарена сол. Предстои  да покажат майсторлъка си и в събота, когато ще се проведе „празник на хляба“. Тази година в Резиденцията участват  и двама куратори Теодора Константинова и Радослав Механджийски, които са подготвили за артистите, но и за местните хора, серия от лекции на български и английски език, посветени на съвременното изкуство и използването на ритуали и ритуални практики в него. Подобна лекция ще има и за децата. Ще има концерти и други събития, но повече информация за програмата вижте на сайта ни: oldschoolresidence.com

Самодейната певческа трупа на селото очарова гостите с песни и носии
Според Димитър Палов целта на всеки един творчески акт е промяната към по-добро. Такава е и дългосрочната амбиция на Арт резиденция „Старото училище“:

Защото съм убеден, че всички тези издания, които сме направили до момента, са оказали сериозно въздействие както върху местната общност, така и върху селото. И това въздействие е в посока на развитие и подобряване. Хората в Горна Липница, включително и децата, които всяка година участват заедно с артистите, имат различен, много по-широк светоглед, предвид срещите им с различни артисти от цял свят, представящи опита си и тяхното виждане за живота.

Снимки: Елена Каркаланова

Още от рубриката

Водната кула в софийския квартал Лозенец официално се превърна в галерия „+359“

Водонапорната кула в софийския квартал „Лозенец“ официално стана дом на най-новата галерия за съвременно изкуство в столицата. Кулата, построена през 1929 година, е една от емблематичните сгради на София и след дългогодишни дискусии относно нейното..

публикувано на 18.10.17 в 08:00

Изложбата „Моята Индия“ – емоционални изповеди или просто парчета от свят

Галерия „Алма Матер“ отвори врати, за да представи творбите на дипломирани студенти от СУ "Св. Климент Охридски", които през последните 15 години са спечелили едногодишна специализация в Централния институт по хинди в град Агра. В експозицията,..

публикувано на 10.10.17 в 10:53

Наричат Лика Янко “Пикасо в рокля”, но в белотата на картините й прозира Бог

В годините на мрак да бъдеш отритнат и маргинализиран е най-голямото признание за всяка личност и творец. Но рано или късно времето намята тогата на съдник, изтупва от прахта изпратените в забвение и им отрежда пиедестал, на който те да стъпят във..

публикувано на 27.09.17 в 08:10