Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пътят като ритуал" вдъхновява артисти от осем държави да творят в Арт резиденция "Старото училище"

БНР Новини

В разгара на знойните августовски жеги, артисти от осем държави си дадоха среща в с. Горна Липница, за да представят своите творчески концепции, свързани с „Пътят като ритуал“. Пътищата на творците ги отвеждат във великотърновското селце, за да вземат дейно участие в осмото издание на Арт резиденция „Старото училище“.

В писмените материали, които предоставихме предварително на артистите, сме поставили въпроси като: Къде започва пътят? Дали е права посоката или ритуална обиколка, дали спираме или се отклоняваме от пътя, с каква скорост се движим? В края по време на закриващата изложба, тяхната творба би трябвало да отговори на въпроса за целта на нашето пътуване каква е целта на пътуването на артиста, каква е изобщо целта на пътуването на всеки един човек от момента на неговото раждане до края, обяснява Димитър Палов, организатор на Арт резиденция „Старото училище“.





Димитър Палов (в средата) заедно с кмета на селото Юлко Палов (вляво) откриват арт-фестивала
Старото селско школо от години не се оглася от учебен звънец, но от 2010 г. насам отваря вратите си за съвременно ритуално изкуство. Близо 80 български и чуждестранни участници са приютили през годините ателиетата и дворътна старото училище, като в настоящото – осмо издание на Арт резиденцията, участват творци, които са на различен етап от творческия и житейския си път.

Дворът на старото училище е сборен пункт за творците
Най-възрастният  участник е на 78 години Рафи Мюнз, художник от Израел, а най-младият ни участник е на 28 години. Основните артисти са от различни държави. Както всяка година, заедно с тях работят и местни творци, които ние наричаме ритуални артисти. Тази година отново имаме и  голяма детска школа – децата са над 30 в момента. Всички изследват темата за Пътя, проектите са много интересни, разказва Димитър Палов и допълва:

Снимка

Имаме фотограф
и това е Джули от Париж, имаме визуален артист Адам от Англия. Имаме също така артист, който се занимава с инсталация Джейсън от Америка. Сузане от Германия е също така журналист във Франкфуртер алгемайне цайтунг. Имаме гости от Швеция и Испания. Тъй като получихме над 80 кандидатури за участие в тазгодишното издание на Резиденцията, ние търсихме такива проекти, които по някакъв начин са свързани с Горна Липница, с нейната история и бит и които включват местните хора. Например проектът на Сузане  е много интересен тя е намерила в училището една стара снимка, която пресъздава обект, който се намира някъде в Горна Липница сграда в случая. След това обикаля сред местните хора в селото и, ползвайки Гугъл преводач, им задава въпроса „какво е това нещо, къде се намира?“. Тя говори на немски, Гугъл превежда на български, те виждат на телефона какво е изобразено, обясняват ѝ на български, което се превежда отново на немски език. Накрая Сузане прочита упътването от преводача. Целта е да се опита да намери конкретната сграда, а от объркването в превода да създаде история, която след това ще бъде поместена във вестника, в който работи.

В Горна Липница посрещат с топла питка  и мед участниците в Арт резиденция
Жителите на Горна Липница всяка година участват  активно в съпътстващата програма на фестивала. И сега жените от местната самодейна фолклорна трупа посрещнаха ритуално гостите – с топла питка, мед и шарена сол. Предстои  да покажат майсторлъка си и в събота, когато ще се проведе „празник на хляба“. Тази година в Резиденцията участват  и двама куратори Теодора Константинова и Радослав Механджийски, които са подготвили за артистите, но и за местните хора, серия от лекции на български и английски език, посветени на съвременното изкуство и използването на ритуали и ритуални практики в него. Подобна лекция ще има и за децата. Ще има концерти и други събития, но повече информация за програмата вижте на сайта ни: oldschoolresidence.com

Самодейната певческа трупа на селото очарова гостите с песни и носии
Според Димитър Палов целта на всеки един творчески акт е промяната към по-добро. Такава е и дългосрочната амбиция на Арт резиденция „Старото училище“:

Защото съм убеден, че всички тези издания, които сме направили до момента, са оказали сериозно въздействие както върху местната общност, така и върху селото. И това въздействие е в посока на развитие и подобряване. Хората в Горна Липница, включително и децата, които всяка година участват заедно с артистите, имат различен, много по-широк светоглед, предвид срещите им с различни артисти от цял свят, представящи опита си и тяхното виждане за живота.

Снимки: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25